Obiecte pentru nimic la Muzeul de Artă din Arad/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 06.11.2014

Vineri, 24 octombrie a.c., a avut loc vernisajul expoziţiei Spaţii şi obiecte pentru nimic, de Laurian Popa, eveniment găzduit de Muzeul de Artă din Arad. O premieră în parcursul formativ al artistului şi o rafinată demonstraţie de maturitate artistică şi inteligenţă creatoare, expoziţia, care va rămâne deschisă publicului până în 16 noiembrie a.c., prezintă, într-o alianţă originală de pictură şi instalaţie contemporană, lucrări realizate în trei ani de studii şi schiţe.

Noua serie, intitulată sugestiv Spaţii şi obiecte pentrru nimic, este construită simbolic în jurul machetei geometrice şi claustrofobice, aproape, a spaţiului trasat şi delimitat de culisele unei săli de teatru. Din punct de vedere tematic, artistul lucrează cu o întreagă recuzită inspirată de lumea teatrului şi recreată ulterior în atelier – reziduuri, pulbere, obiecte, măşti – pe care le reinvesteşte într-un nou registru vizual. Expoziţia invită spectatorul în laboratorul artistului, acolo unde obiectele reale devin obiecte pictate, ca parte a unui întreg unde reprezentarea pe pânză sau obiectele turnate în ciment, la dimensiunea reală, sugerează importanţa unei obsesii devenită motiv al reprezentării. Laurian Popa încearcă un dialog – fără a forţa prea mult lucrurile şi fără trimiteri inutile – între pictură şi teatru (unul burghez şi dramatic), printr-o simbolistică discretă care conferă un plus de greutate şi sens lucrărilor sale. Structurile geometrice, rigide şi scheletice, sau inelele firave, onirice, experimentele de culoare creează o comunicare complexă între metoda compoziţională şi interpretarea tematică, între semnul pictural şi limbajul expresiv, plin de aluzii şi asociaţii nu întotdeauna uşor de descifrat. În locul „teatrului în teatru”, pictura lui Laurian este o reflecţie asupra artei teatrului în marginalitatea sa finală, revitalizând importanţa plastică a imaginii şi a mesajului, unul dramatic, în multe reprezentări. Ultimele lucrări semnate de Laurian Popa – scrie curatorul Claudio Scorretti în prezentarea expoziţiei – „aduc mărturia  unei determinări şi a unui impact vizual, cu o calmitate, o inteligenţă compoziţională şi o intensitate cromatică într-adevăr revelatoare”.

Curator: Claudio Scorretti.

Născut în 1980 la Arad, unde trăieşte şi lucrează, Laurian a studiat pictura la Facultatea de Arte din Timişoara la clasa prof. Constantin Flondor, are un masterat şi un doctorat în arte vizuale. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Arad. A participat la numeroase expoziţii de grup în România şi în străinătate, la Paris, Madrid, Berlin, Kiev şi Budapesta. Printre cele mai recente expoziţii personale ale artistului se numără expoziţia Spaţii închise, la Galeria Machina din Rieti, Italia, în 2012, Cerul negru, organizată de Galeria D’Ancona Budis, Bucureşti, 2011, Însemne printre nori şi urme, care a avut loc la Atelier 030202, Bucureşti în 2011 şi Experiment sintetic G, organizată la Teatrul Vechi din Arad în 2009. În 2015, artistul pregăteşte o expoziţie la Zürich, în Elveţia, iar în 2016 va avea prima sa expoziţie personală la New York.