Lulache, Nuclearelectrica: Marii producători de energie sunt într-o situaţie grea. Cred că se poate trage o singură concluzie: trebuie revizuite poli­ticile

Autori: Roxana Petrescu , Radu Bostan 08.11.2014

Marii producători de energie din România acuză un cadru de reglementare care limitează tranzacţionarea pe termen lung şi cer soluţii de creştere a consumului, iar ca aceste scopuri să poată fi atinse este nevoie de o revizuire a întregului system de reglementare, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclear­electrica, în cadrul Conferinţei ZF „O nouă ordine: Cum îşi joacă România cărţile în actualul context regional”.

„Cred că semnalul principal de alarmă este următorul: producătorii mari sunt toţi într-o situaţie grea, producătorii pe cărbune au transmis semnale de alarmă de foarte mult timp, de curând nuclearul a trimis semnale de alarmă, cea mai profitabilă firmă dintre noi, Hidroelectrica, este în insolvenţă. Doar 30% din preţul electricităţii componenta generării. Cred că se poate trage o singură concluzie, trebuie revizuite poli­ticile, întreg sistemul de regle­mentare ca să ne atingem sco­purile“, a spus Lulache.

Ea a mai precizat că în prezent piaţa nu este competitivă.