Libocor, BRD-SocGen: Decizia de relaxare a politicii monetare este adecvată momentului şi susţine obiectivele viitoare

Autor: Claudia Medrega 08.11.2014

Consider că decizia de relaxare a politicii monetare este adecvată momentului şi susţine obiectivele viitoare aşa  cum au fost anunţate şi asumate de autorităţile fiscal-bugetară şi monetară. Dobânda a rămas în zona real pozitivă (1,2%) dacă ţinem seama de inflaţia din septembrie de 1,54%, iar intermedierea financiară a rămas, pe ansamblu, în zona negativă, a declarat Florin Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen.

Teoretic, un semnal de relaxare monetară trebuie să genereze un efect similar în piaţă, însă nu imediat şi nu de aceeaşi amplitudine. Reluarea procesului de creditare însă nu este un efect implicit al reducerii dobânzilor. Mai este nevoie şi de o cerere solvabilă. Cererea de credite implică încredere în economie şi în perspectivele acesteia. Deficitul de cerere, în ciuda scăderii dobânzilor, indică incertitudine, teamă şi neîncredere care justifică amânarea deciziei de a consuma/investi.

Pe de o parte, indicatorii macroeconomici plasează România acum într-o poziţie bună, cu perspective pozitive, ceea ce în ansamblu poate susţine un impuls pozitiv al cererii. Pe de altă parte, în piaţă se discută concret, dar discret, de trecerea la impozitarea progresivă cu cote de impozit pe venit considerabil mai mari, ceea ce va genera o contracţie a cererii. Astfel, impulsul pozitiv dat de o politică monetară mai permisivă va fi anulat de implementarea unei politici fiscale mai restrictive. Prin urmare, câtă vreme vom avea o înăsprire a taxării veniturilor nu cred că putem discuta de o revenire a cererii, iar contracţia intermedierii financiare va dispărea greu şi încet. Asta este diferenţa pe care o face încrederea atunci când este vorba de a construi ceva, inclusiv o nouă grilă de taxare a veniturilor.