Harta berii în Europa. Topul celor mai mari consumatori de bere. România a căzut un loc, până pe şapte cu un consum de 81 litri per capita

Autor: Ioana David 07.11.2014

Cu un consum de 81 de litri pe cap de locuitor, România se află pe locul şapte în Europa, în urma Cehiei, Germaniei, Austriei, Poloniei, Lituaniei şi Luxemburgului. Scăderea cu 10% a consumului anul trecut a făcut ca România să piardă un loc în topul celor mai mari consumatori de bere din Europa. Cehii şi-au păstrat prima poziţie, la distanţă mare de următorii clasaţi. România mai are doar 18 fabrici de bere operate de 12 companii.

România a rămas cu doar 18 fabrici de bere, care acoperă un consum de 16,2 milioane de hectolitri, trei berării fiind scoase din circuitul pro­duc­tiv în timpul crizei, arată cel mai recent raport al Aso­ciaţiei Be­rarii Euro­pei. Cele 18 uni­tăţi de pro­duc­ţie sunt ope­rate de către 12 com­panii, ma­joritatea mul­ti­naţionale, care activează într-o industrie unde consumul a fost de 81 de litri per capita.

În timpul crizei, liniile de pro­ducţie au fost oprite la Haţeg (fabrică deţinută de Heineken), Blaj (fabrică deţinută de Bergenbier) şi la Cluj (fabrică deţinută de Ur­sus), dar după 1990 Ro­mâ­nia a pier­dut con­s­tant unităţi de pro­duc­ţie în acest domeniu. Spre exemplu în 1994, exis­tau 125 de facili­tăţi în care se producea bere.

 

O piaţă de oligopol

În timp ce în Europa consumul se mută spre specialităţile de bere ceea ce permite apariţia miniberăriilor, România a rămas codaşă la acest capitol. Pe plan local există doar două uniăţi de mici dimensiuni pentru producţia de bere (una la Cluj deţinută de Ursus şi una la Timişoara deţinută de antreprenori), în condiţiile în care Cehia funcţionează aproape 70 de miniberării, în Germania aproape 700, iar în Austria peste 100.