România a trimis la Bruxelles în octombrie cereri de rambursare de un miliard de euro

Autor: Andrei Cîrchelan 07.11.2014

Ministerul Fondurilor Europene a transmis în octombrie Comisiei Europene (CE) cereri de rambursare de un miliard de euro, ceea ce face, teoretic, posibilă, atingerea unei rate de absorbţie de 50% până la finele anului.

Efectiv însă, în octombrie au intrat în România (ca rambursări) 184 mil. euro, adică 0,96% din totalul de 19,2 miliarde de euro, sume acordate Românei în exerciţiul financiar 2007 - 2013. Astfel, România a absorbit definitiv din programul financiar multianual 2007-2013, pe programele structurale, 7,4 miliarde de euro (38,4% din suma totală) şi a transmis cereri de rambursare pentru cheltuielile făcute ce trebuie decontate de 8,3 miliarde de euro (43,5% din suma totală). În acest an, a primit 2,2 miliarde de euro (ca decontări definitive) şi a transmis cereri pentru achitarea facturilor în contul lucrărilor realizate de 1,9 miliarde de euro.

„Rata de absorbţie este de 44% în realitate, având în vedere că declaraţiile de cheltuieli transmise la CE sunt înregistrate ca venituri. În ceea ce priveşte finanţările europene în derularea proiectelor, acestea sunt garantate, nu poate fi vorba de reduceri, deci nu avem niciun fel de îndoială că va fi obţinută rata de absorbţie de 80% până la finalul anului viitor“, spune ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

Guvernul a tăiat la ultima rectificare bugetară 3,9 miliarde de lei din sumele destinate iniţial, prin legea bugetului, cofinanţării fondurilor UE. Ministrul fondurilor europene a explicat apoi că acest lucru s-a întâmplat pentru că Transporturile şi Mediul (domenii cu cei mai mulţi bani alocaţi) nu au mers bine.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, la nouă luni din an, cheltuielile destinate programelor cu fonduri europene au scăzut cu aproape un miliard de lei faţă de aceeaşi periodă a lui 2013 (- 10%).

Acest lucru înseamnă că, dacă absorbţia merge mai bine, sectorul privat are un aport mai important decât cel public la dinamica absorbţiei.

„Mediul privat şi-a cam făcut treaba în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Acum, dacă vrem să ajungem la o absorbţie de 80% (la finele lui 2015 – n. red.) trebuie să se mobilizeze sectorul public. Sunt sceptic că depăşi 50% ca rată de absorbţie până la finalul anului viitor, având în vedere că guvernul a tăiat drastic investiţiile publice până acum, iar acum dacă dau drumul la investiţii e târziu“, a spune George Stoian, consultant în accesarea de fonduri europene prin intermediul firmei Initial Advisory.

La finalul lunii octombrie, Programul Operaţional Mediu avea o rată de absorbţie de 34,1% în ceea ce priveşte plăţile făcute de CE şi 38,7% în ceea ce priveşte declaraţiile de cheltuieli trimise de autorităţi. Pentru proiecte din POS Mediu, în România au intrat în total 1,5 mld. euro.

La POS Transporturi, România a primit 36,5% din fondurile pe care le poate accesa şi a trimis declaraţii de cheltuieli pentru 46,4% din fonduri. Astfel, în ţară au intrat 1,6 mld. euro, bani nerambursabili, pentru proiecte din sectorul transporturilor.

În primele nouă luni ale anului, investiţiile publice au scăzut cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, într-un context în care guvernul e presat să menţină deficitul bugetar sub control şi trebuie să compenseze redeacopere reducerea veniturilor la bugetul de stat.