Restanţele firmelor aflate în insolvenţă şi faliment au revenit pe creştere în septembrie

Autor: Andra Oprescu 07.11.2014
Firmele aflate în insolvenţă şi cele aflate în faliment aveau la sfârşitul lunii septembrie întârzieri la plata creditelor în valoare de 14,3 mld. lei (3,25 mld. euro), în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, restanţele au ajuns la peste 90% din totalul finanţărilor contractate de aceste societăţi de la bănci.
 
Numărul debitorilor aflaţi în insolvenţă şi faliment a fost de 8.366 la finalul lunii septembrie, cu aproape 2.000 de firme mai mult decât în septembrie anul trecut. Sumele totale datorate de firmele aflate în faliment şi insolvenţă au fost de 15,8 mld. lei, aproape de nivelul din luna august şi cel din septembrie 2013. Pe parcursul anului aceste sume au avut în general o tendinţă de creştere, însă în luna august s-a înregistrat o scădere de 700 mil. lei faţă de iulie,  respectiv de 4,6%. În cazul companiilor aflate în faliment, restanţele sunt aproape la paritate cu sumele datorate de acestea băncilor.
 
Creşterea restanţelor în septembrie vine după ce august a fost prima lună din ultimii doi ani şi jumătate în care restanţele au avut o scădere semnificativă. O altă scădere a avut loc în martie comparativ cu februarie, însă modificarea a fost mai mică de 1%.
 
Numărul falimentelor este legat de evoluţia economiei. Dacă economia îşi revine, atunci şi falimentele se vor restrânge. Supraîndatorarea şi scăderea afacerilor în perioada de criză sunt principalele cauze identificate de bancheri pentru nu­mărul mare de insolvenţe. Intrarea României în recesiune tehnică şi continuarea creşterii numărului de falimente şi insolvenţe a făcut ca aceste restanţe să continue să se acumuleze.