Grecii de la Eurobank şi Alpha au avut pierderi de 94 milioane de euro în România

Autor: Ciprian Botea 10.11.2014
Subsidiarele locale ale Eurobank şi Alpha Bank, două dintre cele mai mari grupuri financiare elene, au raportat o pierdere brută de 94 mil. euro în primele nouă luni ale anului, aproape 95% din rezultatul negativ fiind consemnat de Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, potrivit datelor raportate de cele două grupuri la Atena.
 
Eurobank a avut o pierdere brută de 89 mil. euro din operaţiunile locale din cauza reducerii profitului operaţional cu circa 70%, la 42 mil. euro. Pierderea netă a fost de 78 mil. euro, de patru ori peste nivelul de anul trecut. Banca a avut venituri mai mici pe fondul restrângerii bilanţului de credite.
 
Stocul total de credite era de circa 2,57 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie, cu 250 mil. euro sub nivelul de anul trecut. Şi cheltuielile operaţionale ale Eurobank s-au redus cu 70% şi au ajuns la 27 mil. euro, pe fondul restrângerii reţelei de sucursale şi agenţii. Banca opera printr-o reţea de 196 de unităţi în septembrie, faţă de 242 de unităţi în aceeaşi lună din 2013. Eurobank a raportat cheltuieli cu provizioanele de risc de 104 mil. euro în primele nouă luni şi un volum total de credite cu întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile de 822 mil. euro, adică 31% din stocul total.
 
Banca a raportat o creştere uşoară a volumului depozitelor atrase de la clientelă, de la 1,83 mld. euro la 1,87 mld. euro. Creştere a depozitelor, de aproape 15%, a avut şi Alpha Bank, care a ajuns la un stoc total de 1,55 mld. euro la finalul lui septembrie.