Andrei Pitiş, ANIS: „Nu avem nevoie doar de ingineri, ci şi de oameni şcoliţi în business în industria de IT“

Autor: Luciana Georgescu 11.11.2014

România produce în prezent circa 80.000 de specialişti în IT&C, aproape jumătate din numărul celor existenţi în Silicon Valley, însă randamentul industriei de tehnologie din Româ­nia nu este nici măcar  la 10% din valoarea înregistrată peste ocean, a declarat Andrei Pitiş, preşedintele ANIS, invitat la emisiunea ZF Live.

„În Silicon Valley sunt circa 170.000 de programatori care produc sute de miliarde de dolari. Este adevărat că România are doar jumătate, însă întrebarea este cu specialiştii pe care îi avem putem să producem şi noi măcăr câteva zeci de miliarde?“, a spus Pitiş. El este de părere că România nu are nevoie de strategii pentru creşterea numărului de absolvenţi cu profil tehnic, ci mai degrabă de persoane cu educaţie antreprenorială, care să colaboreze cu specialiştii din IT şi să pună pe picioare start-up-uri care să producă valoare adăugată mare.

„Noi vrem să producem mai mulţi ingineri, dar de fapt avem nevoie de oameni şcoliţi în business. România nu are suficienţi antreprenori. Hai să importăm americani buni pe business, le dăm echipe tehnice şi să facă start-up în România. În Silicon Valley există mult mai mulţi oameni de business de software. Nu te poţi baza doar pe oameni tehnici ca să dezvolţi afaceri. Este nevoie de specialişti în management, marketing, vân­zări pentru a crea branduri“, a declarat Pitiş.