Băncile au dat mai multe credite doar în industrie, agricultură şi servicii

Autor: Liviu Popescu 11.11.2014
Agricultura, industria şi serviciile sunt singurele sectoare de activitate care au avut o evoluţia pozitivă a creditării în luna septembrie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.
 
Creditarea în agricultură a înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere anuală, de aproape 12%, cea în industrie de 8%, iar finanţările acordate firmelor care activează în servicii au avansat cu 0,3%, potrivit datelor BNR. La nivel agregat, creditele acordate şi angajamentele asumate de instituţiile de credit în septembrie au însumat aproximativ 312 miliarde de lei, în creştere cu 2 miliarde de lei faţă de luna precedentă şi cu 5 miliarde de lei mai mult faţă de luna septembrie 2013.
 
„Reluarea creşterii economice este în continuare fragilă, iar investiţiile - factor esenţial în dezvoltarea sustenabilă pe termen lung – s-au contractat anul trecut şi în primul semestru din 2014. La nivel sectorial situaţia este divergentă, sectoarele construcţii şi industrie fiind afectate, în timp ce investiţiile efectuate de companiile din agri­cultură s-au consolidat“, scriu specialiştii BNR în ultimul raport asupra stabilităţii financiare.