The Washington Post: Europa are în faţă o Mare Depresiune economică şi este vina Germaniei

Autor: Bogdan Cojocaru 11.11.2014

Problema Europei este că Germania nu cheltuie îndeajuns, iar aceasta nu pentru că angajaţii, care n-au prea văzut măriri vizibile de salarii în ultimii zece ani, nu vor să scoată bani din portofel, ci pentru că guvernul de la Berlin nu vrea, deşi economia are nevoie de investiţii şi de o nouă infrastructură, scrie jurnalistul Matt O'Brien pe blogul Wonkblog al publicaţiei americane The Washington Post.

Pentru că nu investeşte, Germania îşi ruinează infrastructura în vremuri în care economia suferă. Aceasta în condiţiile în care FMI a explicat că investiţiile în infrastructură vor impulsiona astăzi economia şi asigură creşterea de mâine. De altfel, atât FMI cât şi BCE au implorat Germania să-şi rupă centura de austeritate şi să înceapă din nou să cheltuiască pentru a se ajuta pe sine şi pentru a ajuta Europa.

Germania s-a răzgândit în cele din urmă. În loc să nu facă nimic, va face un pic mai mult decât nimic. Berlinul va majora cheltuielile cu infrastructura cu 10 miliarde de euro în următorii trei ani. Suma echivalează cu 0,1% din PIB–ul ţării. Aceasta nu este un stimul economic ci o rotunjire. Atât este dispusă Germania să facă, având în vedere că vrea să-şi aducă bugetul în echilibru în 2015. Rezultatul va fi că economia Germaniei va continua să stagneze, aşa cum va face şi cea a Europei, care are nevoie disperată de cererea teutonă.

Nemţii cer majorări de salarii

IG Metall, principalul sindicat din Germania, a anunţat marţi că va cere majorări de salarii de până la 5,5% anul viitor pentru 3,7 milioane de angajaţi, scrie Le Figaro.
În pofida creşterii slabe şi a presiunii inexistente pe preţuri, sindicatul apreciază că economia germană este suficient de robustă pentru a suporta majorările salariale şi prin urmare costurile mai mari cu forţa de muncă. Principalele institute economice germane anticipează o creşterea a PIB-ului de 1,3% pentru anul acesta şi de 1,2% în 2015.
„Companiile au mijloacele necesare şi pot permite angajaţilor să beneficieze de o parte echitabilă şi meritată din dezvoltarea economică. De altfel, majorările salariale sunt o necesitate urgentă pentru consolidarea cererii interne”, a explicat liderul IG Metall Detlef Wetzel.

Germania este piaţa care absoarbe cea mai mare parte din exporturile României. Prin urmare, orice se întâmplă cu economia germană se reflectă şi în economia românească.