Fondurile mutuale au strâns 313 milioane de lei de la investitori în octombrie

Autor: Roxana Pricop 12.11.2014

Investitorii au făcut subscrieri nete de 313 milioane de lei în fonduri mutuale în luna octombrie, valoarea totală a sumelor atrase în primele zece luni ale anului urcând astfel la 3,6 miliarde de lei.

Subscrierile raportate în luna octombrie sunt apropiate de nivelul sumelor nete atrase în septembrie, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Maximul subscrierilor a fost înregistrat în luna iulie când investitorii au cumpărat fonduri de 566 milioane de lei. În octombrie, 242 milioane de lei au intrat în conturile cu profil de risc conservator denominate în lei şi în euro, în timp ce fondurile de obligaţiuni au atras 60,2 milioane de lei.

Activele totale ale celor 68 de fonduri mutuale locale au urcat la 17,24 miliarde de lei în octombrie, cu 33% peste nivelul raportat la începutul anului. Mare parte din avansul activelor din acest an a fost susţinut de sumele noi de bani atrase de la investitori.

Cel mai mare administrator de fonduri mutuale este societatea Erste Asset Management, cu active în gestiune de 7,74 miliarde de lei, urmată de Raiffeisen Asset Management cu active de 5,14 miliarde de lei şi de BRD Asset Management cu active de 2,15 miliarde de lei. Cei trei administratori fac parte din grupuri financiare care dispun de o reţea puternică de unităţi bancare prin care sunt vândute fondurile proprii.