Declinul construcţiilor a tăiat 17% din afacerile Prefab

Autor: Ioana Tudor 13.11.2014

Producătorului de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH) a încheiat primele nouă luni cu o cifră de afaceri de 45,5 milioane de lei, în scădere cu 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior în con­textul în care da­tele oficiale arată o contracţie de două cifre a vo­lumului lucrărilor de construcţii în acest interval.

Potrivit ra­por­tului publicat de Prefab, diminuarea cifrei de afaceri a fost cauzată de scăderea volumului de vânzări „în condiţiile unei pieţe instabile, caracterizate prin cerere insuficientă şi lipsa lichidităţii în domeniul con­struc­ţiilor.“

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele nouă luni cu 10,8% ca serie brută şi cu 11,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor INS.

Creşterea costurilor cu gazul metan, fierul, cimentul şi cu alte materii prime folosite de Prefab a stat la baza reducerii cu 21% a profitului din exploatare al companiei, la 2,6 milioane de lei, în condiţiile în care preţul de des­fa­cere al produselor a rămas apro­xi­mativ acelaşi.

Prefab este con­trolată în pro­porţie 83% de omul de afaceri Ma­rian Petre Miluţ, prin Ro­merica International, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) deţine 12,97% din acţiuni.

Titlurile Prefab s-au tranzacţionat cel mai recent pe 11 noiembrie, la preţul de 1,46 lei/unitate, în scădere cu peste 14% faţă de referinţa anterioară. Com­pania are o valoare de piaţă de 70,8 milioane de lei.