Creşterea exporturilor a ajutat Oltchim să îşi crească producţia la un sfert din capacitate

Autor: Radu Bostan 13.11.2014
Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a ajuns în septembrie la un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 26%, faţă de doar 6% în februarie 2013, prima lună după intrarea în insolvenţă, graţie redresării vân­zărilor şi creşterii puternice a exporturilor.
 
Cifra de afaceri a Oltchim a crescut în primele nouă luni la 436 milioane de lei, cu 21% peste rulajul din perioada similară a anului trecut şi apropiată de cifra totală a vânzărilor combinatului din întreg anul 2013, de 497 milioane de lei. Oltchim şi-a declarat insolvenţa pe 30 ianuarie 2013.
 
„Creşterea producţiei şi recâştigarea pie­ţe­lor (majoritatea externe) s-au făcut trep­tat, cifra de afaceri majorându-se lună de lună de la 5,4 mili. euro în luna februarie 2013 la 14,2 mil. euro în luna septembrie 2014“, arată ad­ministratorii companiei în raportul trimestrial.
 
Combinatul vâlcean este puternic depen­dent de livrările către pieţele externe, unde îşi desface aproape 70% din producţie, în special în Uniunea Europeană, Turcia şi Orientul Mijlociu. Exporturile au avut astfel cea mai mare contribuţie la avansul afacerilor, afişând o creştere de 40% în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi ajutând compania şi să-şi utilizeze un procent mai mare din capacitatea de producţie.