Doi belgieni fac 100.000 de euro cu o pensiune şi o livadă în Arad

Autor: Mirabela Tiron 15.11.2014

Achiel Ryckaert (48 de ani) şi Filiep Callewaert (39 de ani), doi prieteni belgieni, cumpărau în 2002 un teren de cinci hectare în apropiere de Arad (satul Horia), unde au dezvoltat o pensiune cu zece camere şi o livadă de meri, sub numele de Apfel Haus. Cei doi belgieni, care au venit în România cu alţi prieteni ce voiau să înfiinţeze pepiniere de pomi fructiferi, provin din familii care se ocupă de generaţii de agricultură.

„Pentru că au avut acces la informaţiile legate de climă şi au vizitat câteva bazine pomicole din zona judeţului Arad şi-au dat seama că potenţialul zonei este mare. (...) Începutul a fost greoi, conceptul a fost pus la îndoială de multe ori“, spune Andreea Bujdei, românca pe care au  numit-o administratorul acestei afaceri şi care are studii în alimentaţie publică şi turism.

Plantaţia de meri are o suprafaţă de 3,2 hectare (se produc mere gala, jonagold şi golden), iar pe un alt hectar sunt cultivaţi căpşuni.

Proiectul pentru pensiune a fost început în 2005, când s-a aplicat pentru finanţare europeană de 50% în cadrul SAPARD. În anul 2008 a fost  deschisă pensiunea. Belgienii au luat 100.000 de euro prin acest proiect pentru construcţia pensiunii (fără amenajări interioare, dotări şi utilităţi).