Procesul de 115 mil. euro dintre Primărie şi Constanda se rejudecă

Autor: Cristi Moga 14.11.2014

Procesul prin care omul de afaceri Costică Constanda şi soţia acestuia, Maria, au solicitat şi obţinut despăgubiri de 115 milioane de euro plus dobânzi de la Pri­măria Capitalei în cel mai mare litigiu pri­vind un schimb de terenuri va fi rejudecat, a decis miercuri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printr-o hotărâre irevocabilă.

Tribunalul Bucureşti acordase în 2011 câştig de cauză controversatului om de afaceri care ar fi trebuit să primească despă­gu­biri de circa 165 de milioane de euro în schimbul unui teren din parcul Bordei şi al construcţiilor din Satul Francez, în 2013 Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Primăria Capitalei să plătească în jur de 115 mil. euro plus dobânzi şi terenul de 2,8 hec­tare din Satul Francez, iar acum, la aproape cinci ani de la începerea procesului, Curtea Supremă a decis rejudecarea dosarului, anulând practic sentinţele anterioare. Primăria Capitalei a fost reprezentată în această fază a procesului de avocaţii firmelor NNDKP şi Leaua & Asociaţii.

Citiţi şi:

Oprescu s-a trezit pe cap cu o „bombă“ de 165 mil. euro, în scandalul Constanda - parcul Bordei

Dezastru în bugetul Capitalei: Constanda a câştigat procesul cu Primăria în contul afacerii Satul Francez şi are dreptul la despăgubiri de 165 mil. euro

Afacerea Constanda - Bordei - Satul Fran­cez are o istorie de peste un deceniu, de când Traian Băsescu, primar al Ca­pi­ta­lei, a retrocedat un teren de 1,6 ha din par­cul Bor­dei. Constanda a cumpărat res­pec­ti­vul teren pe care însă nu putea construi deoa­rece legea spaţiilor verzi nu mai per­mitea acest lucru, astfel că Primăria Capitalei a ofe­rit la schimb un teren de 2,8 ha din Sa­tul Fran­cez, unde şi-a asumat aprobarea unui PUZ care să permită realizarea unor con­strucţii de aproape 100.000 mp (CUT de 3,5).

Constanda a găsit în grecii de la Raptis Kavouras cumpărător pentru o parte din acest teren, dar din cauza faptului că parametrii urbanistici nu au fost obţinuţi în timp util şi în plus a venit şi criza tranzacţia a căzut, iar Constanda s-a dus în instanţă pentru a cere despăgubiri Primăriei Capitalei.