Inventatorul-antreprenor Mircea Tudor va lupta în 2015 la Monte Carlo să devină cel mai bun antreprenor din lume

Autor: Claudia Medrega 14.11.2014

Mircea Tudor, inventatorul şi antrepre­norul care a fondat în urmă cu două decenii compania MB Telecom - singurul IMM din lume care activează în domeniul tehnologiilor de scanare radioactivă -, va reprezenta Ro­mâ­nia în vara anului viitor în competiţia mondială EY World Entrepreneur of The Year.

El a luptat cu alţi 39 de antreprenori ro­mâni şi a câştigat competiţia EY Entrepreneur of The Year România.

MB Telecom a realizat un scanner mobil robotizat pentru camioane şi a inventat scannerul pentru avioane – un unicat mondial – capabil să revoluţioneze securitatea aviaţiei civile şi militare la nivel global. Şi a câştigat cu aceste proiecte de două ori Marele Premiu al Salonului de Invenţii de la Geneva, în 2009 şi 2013. MB Telecom a devenit astfel singura companie din lume care primeşte de două ori un astfel de premiu.

„În România s-a inventat primul scanner de avioane din lume. Sper că peste 10 ani nu va fi niciun aeroport în lume fără scanner de avi­oa­ne care s-a născut în România“, a decla­rat Mir­cea Tudor la ceremonia de decernare a pre­miilor EY Entrepreneur of The Year Ro­mânia. MB Telecom a fost înfiinţată în 1994, având ca obiect de activitate integrarea de sisteme de securitate de complexitate mică şi medie. După 20 de ani, compania a ajuns la venituri de 18,7 mil. de lei şi 124 de angajaţi.

La prima ediţie a competiţiei din România s-au înscris 40 de antreprenori români din care 26 din Bucureşti, 3 din Cluj, 3 din Ilfov, câte 2 din Mureş şi Prahova şi câte unul din Ialomiţa, Timiş, Dâmboviţa şi Galaţi. Alături de Mircea Tudor, în finala EY Entrepreneur of The Year Ro­mânia s-au mai calificat Anca Vlad – Gru­pul Fildas Catena, Adrian Mihai - FAN Courier, Marius Ştefan - Autonom Rent-a-Car, Dragoş Petrescu – Grupul City Grill şi Samy Numan – Nimet. Cifra de afaceri cumu­lată a celor 40 de companii conduse de an­tre­pre­norii înscrişi s-a ridicat în 2013 la peste 1 mld. euro. De asemenea, companiile au avut cumulat peste 16.000 angajaţi.

„Antreprenorii din România nu au numai anvergura, dar şi maturitatea necesară pentru a intra în competiţie la nivel global. Obiectivul programului este de a promova antreprenorii de succes şi antreprenoriatul în România”, spune Bogdan Ion, country managing partner la EY România şi Moldova.

Pe lângă titlul EY Entrepreneur of The Year România au mai fost acordate premiile Emerging Entrepreneur Of The Year, câştigat de Cristi Badea, fondator Mavenhut şI Social Entrepreneur Of The Year, care a ajuns la Istvan Mar, fondator Asociaţia Fructul Secuiesc.

Din acest an, competiţia EY Entrepreneur Of The Year, singura competiţie antreprenorială care se organizează la nivel global, are loc şi în România. EY Entrepreneur of The Year se organizează în 145 de oraşe din 60 de ţări de aproape 30 de ani şi premiază antreprenorii pentru viziunea şi direcţia strategică cu care îşi cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personală şi, nu în ultimul rând, pentru impactul pozitiv asupra comunităţii.

Juriul care a stabilit finaliştii competiţiei şi a ales câştigătorii competiţiei Entrepreneur Of The Year în România a fost format din Ştefania Eugenia Popp – Director Executiv Junior Achievement România, Mihai Marcu – Pre?edinte Medlife, Iulian Stanciu – Director General eMag, Cornel Marian – Managing Partner Oresa Ventures şi Omer Tetik – Director General Banca Transilvania.

?MB Telecom s-a numărat printre companiile nominalizate de Ziarul Financiar la categoria cele mai performante companii din zona Muntenia-Dobrogea în cadrul Galei „Campioni în business“ din 2009.