Ungaria ar putea continua ofensiva achiziţiilor bancare cu o unitate a General Electric

Autor: Mădălina Bodârlău 14.11.2014

Statul maghiar ar putea cumpăra Budapest Bank de la GE Capital, divizia financiară a conglomeratului american General Electric, printr-o tranzacţie de 270 – 300 de milioane de euro, potrivit estimărilor făcute de Portfolio.hu. Tranzacţia ar face parte dintr-o serie mai largă de achiziţii de active în domeniul bancar făcute de guvernul premierului Viktor Orban, care consideră ideal ca statul să ajungă să controleze 30% din sistemul bancar.

Orban şi propus să aducă cel puţin 50% din sectorul bancar în mâini ungureşti şi a realizat aceasta prin cea mai recentă achiziţie.

Achiziţiile bancare efectuate de guvernul de la Budapesta au început cu preluarea a 38% din Takarekbank, cea mai mare reţea de cooperative bancare din Ungaria, de la cooperativa de credit germană DZ Bank. Următoarele tranzacţii au fost făcute în iunie 2013, când statul a cumpărat câte 49% din activele băncilor Granit şi Szechenzy în schimbul sumelor de 8,4 milioane de euro respectiv 9,7 mil. euro. Cea mai recentă achiziţie a statului a fost preluarea în urmă cu patru luni a băncii MKB de la grupul german Bayern LB, în schimbul sumei de 55 mil. euro.

Pentru activele cumpărate la ultimele trei bănci, guvernul a plătit de aproximativ patru ori mai puţin decât ar costa Budapest Bank, care se află însă într-o poziţie puternică din punct de vedere financiar, spre deosebire de MKB, care a acumulat pierderi de peste 1,3 miliarde de euro în ultimele decenii.

 

Sistemul bancar, slăbit prin taxe

O altă intervenţie semnificativă a guvernului maghiar în sectorul bancar a constat în introducerea unor taxe suplimentare pe profitul băncilor. Măsura a fost luată în 2010 şi a fost considerată  o taxă anticriză, care a vizat şi sectorul telecom, cel de retail şi cel de energie. Taxa a fost apoi permanentizată, deşi guvernul promisese că nu va face aşa.

Portfolio scrie că motivaţia guvernului de a cumpăra Budapest Bank se bazează pe opiniile oficialităţilor băncii centrale că ţara are nevoie de mai puţine instituţii de credit, dar şi pe faptul că Budapest Bank acordă în mod activ credite IMM-urilor, un domeniu-cheie pe care se focalizează cabinetul ungar.

Hotărârea General Electric de a renunţa la una din instituţiile bancare vine după ce grupul american a vândut participaţii deţinute şi la alte bănci străine pe fondul încercărilor de a-şi restructura divizia de servicii financiare. Printre acestea se numără diviziile GE Money Bank din Suedia, Danemarca şi Norvegia, pe care GE le-a vândut băncii spaniole Santander pentru 700 mil. euro.

Budapest Bank este pe ultimul loc în topul băncilor mari din Ungariei şi avea la sfârşitul anului 2013 active totale de 2,8 mld. euro cu un portofoliu de credite de 1,7 mld. euro şi depozite în valoare de 1,5 mld. euro. La licitaţia pentru Budapest Bank ofertează şi grupul bancar spaniol Santander, iar rezultatele negocierilor vor fi anunţate săptămâna viitoare.