Băsescu: M-am adresat MAE şi BEC, Biroul mi-a comunicat că se pot constitui secţii noi în diaspora

Autor: Cristian Fierbinţeanu 14.11.2014

El a spus că s-a adresat MAE şi BEC în baza articolului 80 din Constituţie.

Preşedintele a spus că din comunicarea primită de la BEC se înţelege că se pot organiza secţii noi în diaspora.

Preşedintele a anunţat că, în baza Articolului 80 din Constituţia României, s-a adresat Biroului Electoral Central, dar şi Guvernului şi Ministerului de Externe cerând găsirea unei soluţii pentru ca în turul doi să se poată înfiinţa noi secţii de votare.

”Am primit răspuns şi este foarte clar că Biroul Electoral Central a permis Ministerului de Externe să înfiinţeze noi secţii de votare în turul doi. De ce fac această afirmaţie? De fapt Biroul Electoral Central nu are voie să spună să se facă noi secţii de votare la turul doi, pentru că Articolul 12 stabileşte precis cine are obligaţia să stabilească numărul de secţii şi locul de amplasare, dar Biroul Electoral Central interpretează corect şi în favoarea electoratului şi în favoarea Constituţiei”, a explicat şeful statului

El a mai spus că articolul 54 din Legea 370 pentru alegerea preşedintelui arată că ”este obligatorie menţinerea secţiilor de votare pentru turul doi acolo unde sunt liste permanente”.

”Liste permanente avem numai în ţară, în străinătate nu avem liste permanente, ci sunt liste suplimentare aşa cum sunt în toate secţiile de votare din România. Vă explic ca să nu rămână dubii, acolo unde sunt secţii de votare pe teritoriul naţional şi sunt liste permanente este interzisă înfiinţarea de noi secţii de votare pentru că asta înseamnă rearondarea cetăţenilor la alte secţii de votare. Şi un cetăţean care ştie că a votat la o şcoală în turul unu va fi dezorientat să afle când se prezintă la vot că el nu este pe listă acolo şi trebuie să meargă în altă parte. Dar nu este cazul în străinătate, acolo nu există liste permanente, de acea BEC a dat o interpretare corectă, spunând că nefiind liste permanente se pot înfiinţa noi secţii de votare”, a precizat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, ”Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul au avut o interpretare obstrucţionistă, ceea ce va limita exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate”.

Şeful statului a mai dat un exemplu, precizând că ”în ţară avem o secţie de votare la circa 900 la 1.000 de cetăţeni cu drept de vot, iar numărul actual din străinătate reprezintă o secţie de votare la 10.000 de cetăţeni”.

”Constituţia obliga Guvernul să creeze condiţii pentru ca toţi cetăţenii să poată vota. Când tu îi pui o secţie de votare la distanţe de 200-500-800 de kilometri, cum să meargă la vot?! Dar, chiar şi în aceste condiţii, eu îi rog pe românii aflaţi în străinătate ca duminică să facă sacrificiul de a se prezenta la vot, pentru că sunt momente în care toţi avem obligaţia unui sacrificiu pentru ţară. Eu nu le spun cum voteze, dar le cer românilor şi, în acelaşi timp, îi rog să-şi exercite dreptul constituţional de a vota, oricât de greu le-ar fi”, a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele a respins şi criticile potrivit cărora, prin scrisoarea trimisă BEC şi Executivului, ”domnii de la Guvern au dat interpretarea că preşedintele s-a amestecat”.

”Vă rog să vă uitaţi în Articolul 80, alin. 2, în care este clar precizat că preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor şi, aici, avem o instituţie, Guvernul României, şi Ministerul Afacerilor Externe care n-au funcţionat corect şi mediază între instituţiile statului şi societate. Păi, societatea a fost zecile de mii de români care n-au putut vota pe data de 2 noiembrie. De aceea m-am adresat BEC-ului şi în baza Articolului 80 din Constituţia României, precum şi în baza articolelor prin care românilor le este garantat dreptul la vot”, a răspuns preşedintele Băsescu.