Cozile din diaspora au "supravieţuit” şi în turul 2. Mii de români la cozi în faţa secţiilor de votare din Paris, Torino, München, Viena

Autor: Mona Hera 16.11.2014

La Paris, unde sunt amenajate două secţii de votare, la deschiderea secţiilor sute de oameni erau deja la coadă.

Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa, aflat la Paris, a spus că în faţa secţiilor de votare s-au format două cozi, la una dintre acestea aflându-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealaltă peste 1.000 de persoane.

”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mică şi peste o mie la cealaltă. 800 coada mai mica si peste o mie. Poliţia e cu noi, e linişte, a început ploia. Toată lumea este foarte motivată” a afirmat Urdaş la Realitatea TV.

El a spus că se intră în grupuri organizate şi că ”totul merge foarte repede”, însă cozile sunt mult mai mari faţă de primul tur al alegerilor.

Situaţia de la Paris nu este singulară, mii de români stând la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

De asemenea, în Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare, potrivit Digi24.

În străinătate sunt amenajate 294 de secţii de votare la care românii pot vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, vineri, ca românii din diaspora să vină la vot duminică devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.