Surpriză uriaşă. 10% în plus prezenţă la vot la ora 19:00 la nivel naţional. Dacă se va menţine acest ritm până la ora 21:00, vom avea cu 1,8 milioane de alegători în plus la vot faţă de turul I. Întrebarea cheie este ”cu cine votează aceştia?”

Autor: Adelina Dragomir 16.11.2014

Update ora 19:00

Aproape 11 milioane de alegători, reprezentând 58.65% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 19.00, potrivit datelor preliminare actualizate privind prezenţa la vot centralizate la BEC, în primul tur prezenţa fiind de 48,89%.

Potrivit datelor menţionate, 10.721.305 de alegători s-au prezentat la urne până la ora 19.00.

Cea mai mare prezenţă este înregistrată în judeţele Ilfov (peste 73%), Olt, Cluj (peste 64%), Sibiu (peste 63%), Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Vâlcea (peste 62%).

Cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Harghita - 44,21% şi Covasna - 46,43%.

La turul II al alegerilor prezidenţiale din 2009, până la ora 19.00 îşi exprimaseră opţiunea prin vot 53,51% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

Prezenţa la vot în Capitală până la ora 19.00 a fost de 60,25%, conform datelor preliminare, procentul fiind mai mare decât la turul I al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, când s-au prezentat la urne, până la aceeaşi oră, 48,93% dintre alegători.

 

Update ora 16:00

Peste opt milioane de alegători, reprezentând 44.5% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 16.00, potrivit datelor preliminare actualizate privind prezenţa la vot centralizate la BEC, în primul tur prezenţa fiind de 35,10%.

Potrivit datelor menţionate, 8.134.721de alegători s-au prezentat la urne până la ora 16.00.

Cea mai mare prezenţă este înregistrată în judeţele Ilfov (peste 53%), Olt (peste 49%), Vâlcea (peste 48%), Teleorman, Prahova, Mehedinţi, Dolj, Dâmboviţa, Constanţa, Argeş (peste 47%).

Cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Harghita - 30,74% şi Covasna - 32,27%.

La turul II al alegerilor prezidenţiale din 2009, până la ora 16.00 îşi exprimaseră opţiunea prin vot 40,10% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

 
 

Update ora 13:00

Aproape cinci milioane de alegători, reprezentând 27,21% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 13.00, potrivit datelor preliminare actualizate privind prezenţa la vot centralizate la BEC, în primul tur prezenţa fiind de 20,78%.

Potrivit datelor menţionate, 4.975.564 de alegători s-au prezentat la urne până la ora 13.00.

Cea mai mare prezenţă este înregistrată în judeţele Ilfov (peste 32%), Teleorman, Olt (peste 31%), Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Mehedinţi, Vâlcea (peste 30%).

Cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Harghita - 18,43% şi Covasna - 19,01%.

La turul II al alegerilor prezidenţiale din 2009, până la ora 13.00 îşi exprimaseră opţiunea prin vot 24,01% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

 

Update ora 10:00

 
Peste 1.500.000 de alegători, reprezentând 8,52% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 10.00, potrivit datelor preliminare privind prezenţa la vot centralizate la BEC, prezenţă peste cea din primul tur, care a fost de 6,55%.

Prezenţa la vot în Capitală până la ora 10.00 a fost de 7,68%, conform datelor preliminare centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), procentul fiind mai mare decât în turul I al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, când s-au prezentat la urne, până la aceeaşi oră, 5,76% dintre alegători.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, prezenţa la vot până la ora 10.00 a fost de 8,37% în mediul urban şi de 8,72% în mediul rural.

O prezenţă ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele: Olt - 11,63%, Teleorman - 11,34%, Ilfov - 10,87 %, Dâmboviţa - 10,85 %, Dolj - 10,62%.

O prezenţă scăzută la urne a fost în judeţele: Harghita - 4,69%, Covasna - 5,28%, Suceava - 6,69%, Maramureş - 6,72% şi Sălaj - 6,77%.

La primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, s-au prezentat la urne, până la ora 10.00, 6,55% dintre alegători - 6,37% în mediul urban şi 6,78% în mediul rural.

La turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, până la ora 10.00 îşi exprimaseră opţiunea prin vot 7,52% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale - 6,98% în mediul urban şi 8,27% în mediul rural.

Candidatul PSD-UNPR-PC la Preşedinţie, Victor Ponta, a votat, duminică, la secţia de votare de la Şcoala "Pia Brătianu", unde a venit însoţit de soţia sa şi de cei doi copii, el declarând că a votat pentru convingerea sa că după 25 de ani de tranziţie nu va mai fi "încă o generaţie de sacrificiu".

”Am votat pentru ca toate mamele şi bunicii noştri să poată trăi într-o ţară mai bună, în care să avem grijă de ei, am votat ca toţi copiii să aibă un viitor aici, în România. Am votat pentru convingerea mea că după 25 de ani de tranziţie nu vom mai fi încă o generaţie de sacrificiu", a afirmat Victor Ponta.

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a votat, duminică, la Sibiu, ”pentru o Românie a respectului, a prosperităţii, o Românie puternică”, el spunând că are emoţii şi că speră ”să fie o zi frumoasă pentru toţi”.

Klaus Iohannis a votat la Şcoala nr. 4 din Sibiu, unde a venit împreună cu soţia sa, Carmen. Candidatul ACL la Preşedinţie a fost aşteptat, la secţia de votare, de aproximativ o sută de oameni, care l-au aplaudat şi au strigat ”Ura”. ”Astăzi am votat pentru o Românie a respectului, a prosperităţii, o Românie puternică.

Am şi azi emoţii, recunosc. Sper să fie o zi frumoasă pentru noi toţi”, a spus Iohannis, menţionînd că înainte de a veni la vot a fost la biserică.


Preşedintele Traian Băsescu a votat la Colegiul ”Xenopol” din Capitală, afirmând că a votat ”împotriva instaurării unui regim discreţionar” şi făcând apel către ”cei care au fost numiţi băsişti” să iasă la vot şi ”să le arate celor care i-au dispreţuit că ei contează”.

Preşedintele Traian Băsescu a votat la Colegiul ”Xenopol” din Capitală, unde a venit împreună cu soţia sa.

”În primul rând, prin votul pe care l-am dat acum simt că încep să scap de o greutate din spate. Se va transfera către altcineva responsabilitatea pentru România. În al doilea rând, am votat împotriva instaurării unui regim discreţionar şi acest lucru sper să îl facă şi toţi aceia care au fost umiliţi câţiva ani, fiind numiţi băsişti. Şi fac din un apel la aceştia să vină la vot astăzi, indiferent că sunt în ţară sau în străinatate, şi să le arate celor care i-au dispreţuit că ei contează”, a spus preşedintele.


Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a votat, duminică, la Colegiul "I.L. Caragiale", într-o secţie de votare amenajată în cabinetul de limba germană al acestei instituţii. Blaga a precizat că a votat pentru "o Românie normală, nu a minciunii, pentru o Românie a bunului simţ".
 
"Am votat pentru o Românie normală, nu a minciunii, pentru o Românie a bunului simţ şi am făcut-o cu foarte multă speranţă şi, de alfel, îi invit pe toţi românii să vină astăzi la vot, pentru că îşi hotărăsc până la urmă viitorul şi pentru acest drept, cel mai important drept pentru democraţie, au murit oameni acum 25 de ani", a spus Vasile Blaga.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, duminică, după ce şi-a exprimat votul la o secţie de votare din cadrul colegiul economic "A.D Xenopol", că a votat "româneşte", "pentru un preşedinte român şi viu".

”Ca şi la primul tur, am votat româneşte, pentru un preşedinte român şi viu, care nu e fricos şi care nu fuge de la nicio confruntare. Gândiţi-vă la o negociere cu un lider european, dacă preşedintele nostru pleacă de la întâlniri”, a spus Dragnea.

 

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a votat, duminică dimineaţă, la o secţie de votare din Capitală, cu aproape o oră mai devreme decât momentul anunţat presei prin intermediul PNL, el fiind rezervat în declaraţii sub motivul că nu poate spune cu cine a votat.

Fostul preşedinte al PNL a fost întrebat, la ieşirea de la urne, pentru ce a votat.

”Nimic special, dacă nu pot să pronunţ nume poveşti de-astea...”, a replicat Antonescu, fără să facă alte declaraţii.

Antonescu a votat în jurul orei 9.00, în condiţiile în care presa fusese informată că fostul preşedinte PNL va vota între ora 9.45 şi 10.00.