Cozi kilometrice la secţiile de votare de la Londra. Peste 12.000 de români stau la coadă

Autor: Catalina Mihai 16.11.2014

Cozile la cele trei secţii de votare din Londra se întind pe câţiva kilometri, iar oamenii continuă să vină la vot.

Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, potrivit unor estimări oficiale, la cele trei secţii de votare din Londra s-ar afla peste 12.000 de români.

"Cozile sunt kilometrice, la secţia de la Institutul Cultural Român coada se întinde în jurul clădirii, ajungând de unde începe", a apus Tommy Tomescu.

Acesta susţine că partidele din România au fost avertizate înainte de vot că "va fi mai rău" decât în 2 noiembrie, dar nimeni nu a făcut nimic, nici măcar deputaţii de diaspora şi partidele de opoziţie.

"Numărul celor care se aşează la coadă este în creştere. Sunt foarte mulţi", a mai spus Tomescu.

Ela precizat că nu a reuşit să voteze, întrucât se ocupă de împărţirea de ceai şi cafea pentru cei de la coadă.

Conform estimărilor sale, oamenii aşteaptă mai multe ore pentru a vota, la ICR votând cam patru sute de oameni pe oră, iar britanicii care trec prin zonă se opresc să întrebe ce se întâmplă

La rândul său, o altă româncă, Silvia Dan a precizat, pentru MEDIAFAX, că stă la coadă la secţia de la Consulat de la 7.30, ora locală, şi nu reuşise să voteze până la 13.00, ora locală.

La secţia de la Consulat coada se întinde pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, fiind peste 2.000 de persoane.

"Totul merge foarte încet, în ritm de melc, nu există acea fluiditate. Eu mai am în faţa mea în jur de 200 de persoane şi cred că mai am de aşteptat cel puţin două ore", a spus românca, precizând că, totuşi, atmosfera ”este în general calmă şi au venit mai mulţi voluntari care au încercat să liniştească spiritele”.

Din când în când, oamenii de la cozi strigă "Jos Ponta!" şi "Vrem să votăm!.

"La un moment dat, au venit doi paznici care le-au cerut oamenilor să nu afişeze pancarte cu «Jos Ponta!», deoarece nu ar fi corect să fie nominalizat numele unui candidat. Acum domneşte în general un spirit calm, pasiv, se împart ceai, cafea, cornuri. Dar rândurile se îngroaşă, de obicei la Londra oamenii vin să voteze după-amiază, astfel că există pericolul ca spre seară oamenii să se revolte în momentul în care vot constata că nu vor mai putea vota", a mai spus Silvia Dan.

O coada imensă, unde oamenii asteaptă mai bine de doua ore, s-a format şi la sectia de la Portsmouth, la circa 120 de kilometri de Londra.

Mii de români nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale la cele trei secţii de vot din capitala britanică, unde oamenii au protestat faţă de organizarea scrutinului.