Investiţiile în angajaţi cresc anul viitor, dar se vor opera „intervenţii chirurgicale“ la bugetele de training şi de salarii

Autori: Adelina Mihai , Corina Mirea 17.11.2014

Companiile au construit bugete mai mari de investiţii în zona resurselor umane anul viitor, dar nu mai este loc de „risipă“ pe programe de instruire la care să meargă toţi angajaţii sau pe majorări salariale acordate în masă - aceasta a fost una dintre concluziile celei de-a XIV-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, organizată vineri de ZF Corporate.

„În sfârşit se vede o revigorare a bugetelor pentru training, dar companiile nu vor mai investi în programe de instruire pentru toţi managerii. Vor fi «intervenţii chirurgicale» exact pentru acele competenţe de care este nevoie în proiectele companiei. Lumea este mai centrată pe eficienţă, se alege cu atenţie în ceea ce se investeşte“, a spus Sandra Jitianu, manager în cadrul firmei de consultanţă în management Ensight. Ea a fost vineri una dintre invitatele dezbaterii HR Insider, organizată lunar de ZF Corporate, serviciul de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Tema ediţiei de săptă­mâna trecută a fost „To do list: care sunt priorităţile HR-ului în 2015?“.

De aceeaşi părere este şi Andreea Ciulacu, directorul de resurse umane al transportatorului feroviar privat de mărfuri DB Schenker Rail România, care spune că angajatorii sunt tot mai atenţi în ceea ce priveşte costurile şi optimizarea de procese.

„Majorările de salarii se fac pe baza performanţei individuale şi a performanţei companiei. Salariul este încă un factor motivaţional important, am bugetat creşteri salariale pentru anul viitor, dar acestea vor fi în strânsă legătură cu performanţa. Atunci când facem creşteri salariale, ne uităm şi la industrie, şi la contextul economic“, a spus Andreea Ciulacu, care coordonează politicile de HR pentru 450 de salariaţi.