Tender a trecut pe pierderi la Prospecţiuni SA după primele nouă luni

Autor: Carol Dan 17.11.2014

Compania Prospecţiuni (simbol bursier PRSN), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a trecut pe pierderi în perioada ianuarie-septembrie, raportând un minus de 37 milioane de lei (8,3 mil. euro), de la un profit net de 20,8 milioane de lei în acelaşi interval al anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a scăzut în primele nouă luni cu 21%, la 215,1 milioane de lei (48,3 mil. euro), de la nivelul de 272,4 milioane de lei în perioada similară a anului anterior.

Compania menţionează că afacerile au scăzut, printre altele, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, care au dus la întârzierea unor lucrări, ca urmare a situaţiei politice „neclare“ şi a „reacţiei negative a mass-media şi a proprietarilor de terenuri“ în privinţa gazelor de şist, din cauza cărora compania a avut întârzieri în derularea unor lucrări de prospectare. Compania de servicii geofizice şi geologice este controlată de Ovidiu Tender prin firma Tender SA Timişoara, care deţine un pachet de 55,7% din acţiuni.

SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de 11,82%, iar alţi acţionari cumulează diferenţa de 32,4% din capitalul companiei. Acţiunile Prospecţiuni au închis şedinţa de vineri în scădere uşoară până la preţul de 0,124 lei/titlu. Compania are o capitalizare de 89,4 milioane de lei (22 mil. euro).