Creşterile de tarif şi exporturile de energie au dublat profitul Transelectrica în T3

Autor: Radu Bostan 17.11.2014

Transelectrica (simbol bursier TEL) şi-a accelerat creşterea profitului în trimestrul al treilea, raportând un avans de 166%, până la 76,7 milioane de lei (17,4 mil. euro), susţinut de majorarea tarifelor de transport al energiei. Veniturile companiei au urcat cu 10% până la 634 milioane de lei (144 mil. euro) în trimestrul al treilea.



Pe bursă, titlurile TEL au crescut cu 1,93% în şedinţa de vineri, după anunţarea rezultatelor financiare, până la cotaţia de 29,1 lei pe unitate. De la începutul anului, ac­ţiunile Transelectrica s-au apreciat cu 84%, cel mai mare avans anual din rândul acţiunilor lichide. Valoarea de piaţă a companiei a urcat cu 975 mil. lei. În prezent, capita­li­zarea com­pa­niei este de 2,1 miliarde de lei (477 mil. euro).

Deşi volumul total de energie tarifat a scăzut cu 2% faţă de anul trecut, veniturile operaţionale ale Transelectrica au urcat cu 16%, la 1,95 miliarde de lei, iar profitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 48%, la 607 milioane de lei, în primele nouă luni.

Transportatorul de energie a anunţat un profit net de 303 milioane de lei (68 mil. euro), rezultat mai mult de dublu faţă de cel din perioada similară a anului trecut şi susţinut de două majorări succesive ale tarifului de transport. Acesta este format din două taxe – una este percepută pentru energia injectată în reţea de centralele electrice, cealaltă este încasată atunci când energia este extrasă din sistem de consumatori. Taxele au valori dife­ren­ţiate în funcţie de zona geografică de pro­ducţie sau consum, iar în final ambele com­ponente se regăsesc în factura de electricitate.

Tariful mediu de transport a fost majorat anul acesta de Autoritatea Naţională de Re­glementare în Domeniul Energiei (ANRE) în două etape: de la o medie de 21,16 lei/MWh pentru anul 2013 la 22,16 lei/MWh de la 1 ia­nua­rie şi apoi la 22,5 lei/MWh de la 1 iulie, echi­valent cu o creştere totală de 6,3% faţă de anul anterior.