Companiile britanice se bucură de cea mai mare profitabilitate din 1998 încoace

Autor: Daniela Stoican 17.11.2014

Companiile britanice au avut cea mai mare profitabilitate din ultimii 16 ani în trimestrul doi al anului pe fondul unei performanţe economice generale mai bune, scrie The Guardian.

Profitabilitatea companiilor din afara sectorului financiar şi a activităţilor din Marea Nordului, măsurată ca rată a profitului net, a fost de 11,6% între aprilie şi iunie, cel mai ridicat nivel din 1998 până în prezent, potrivit Biroului de Statistici Naţionale al Marii Britanii.

Îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale companiilor britanice reflectă o îmbunătăţire generală a economiei, care a crescut cu 0,9% în trimestrul doi – cea mai mare rată de creştere trimestrială din ultimii patru ani.

În sectorul non-financiar luat în ansamblu profitabilitatea a fost de 11,8% în trimestrul doi, uşor mai scăzută faţă de nivelul de 11,9% obţinut în primul trimestru, maximul ultimilor şase ani.

„Per total în sectorul non-financiar profitabilitatea companiilor nu s-a schimbat prea mult faţă de nivelul maxim al ultimilor şase ani înregistrat în primul trimestru deoarece companiile au beneficiat de îmbunătăţirea semnificativă şi de durată a activităţii economice”, spune Howard Archer, economist-şef al firmei de consultanţă IHS Global Insight.

Profitabilitatea în sectorul manufacturier şi al serviciilor a crescut în al doilea trimestru la 12,1% şi respectiv 15,6%.

În cazul companiilor din sectorul petrolier şi de gaze din Marea Nordului, profitabilitatea din trimestrul doi a fost cea mai scăzută din 1997, de când există date, de 16,9%.