Rompetrol Rafinare şi-a redus pierderile operaţionale, dar suferă din cauza dolarului puternic

Autor: Roxana Petrescu 17.11.2014
Rompetrol Rafinare SA (simbol bursier RRC), compania care administrează cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, cu o capacitate de 5 milioane de tone şi cu acces direct la Marea Neagră, a terminat primele nouă luni ale anului cu pierderi operaţionale de 91,7 milioane de lei (21 mil. euro), de peste două ori mai mici faţă de rezultatul din perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, pierderea netă a fost de 441,7 milioane de lei (100 mil. euro), în creştere cu 85%. Ce s-a întâmplat?
 
Potrivit datelor publicate de companie, în primele nouă luni ale anului cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a ajuns la 10,3 miliarde de lei (2,3 mld. euro), cu 28% mai mare faţă de pe­rioa­da similară a anului trecut. Compania a pro­cesat în perioada analizată cu 32% mai mult ţiţei, până la 3,7 milioane de tone, cel mai pu­ternic efect fiind vizibil la nivelul exportu­ri­lor de produse petroliere care au crescut cu 58% în perioada analizată. De altfel, la Petro­mi­dia vin acum mai mulţi bani din vânzările de pe pieţele externe decât din România în con­tex­tul în care din cele 10,3 miliarde de lei, 4,7 mld. lei reprezintă vânzările din Ro­mânia şi 5,58 mld. lei au fost aduse de exporturi.
 
„Strategia pentru anii 2014-2018 este un amestec de proiecte de optimizare a costurilor de producţie şi extindere a reţelei de retail. Obiec­tivul principal pentru anii 2014-2018 îl repre­zintă extinderea operaţiunilor de distri­buţie în ţările din zona Mării Negre pentru a beneficia de o integrare pe verticală cu operaţiunile rafinăriei”, se arată în raportul publicat la finalul săptămânii trecute pentru Rompetrol Rafinare SA. 
 
Odată cu creşterea cantităţii procesate au cres­cut şi costurile de alimentare ale com­pa­niei, care importă tot petrolul de la pro­prie­tarul său, kazahii de la KazMunayGas, fără a depaşi însă valoarea încasărilor, aşa cum s-a întâm­plat în primele nouă luni ale anului trecut. În contextul în care cheltuielile ad­mi­nis­trative s-au menţinut relativ constante în pe­rioa­da analizată, după primele nouă luni ale anului Rompetrol Rafinare SA reuşise să ajungă la o pierdere operaţională de 91,7 milioane de lei, de 2,2 ori mai mică faţă de perioada similară a anului trecut. Problema au fost însă pierderile din diferenţele de curs valutar care au adus în bilanţul companiei un minus de 261 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului, faţă de câştigul de 44,7 milioane de lei din 2013. Astfel că rezultatul net a fost o pierdere de 441,7 mil. lei în primele trei trimestre, faţă de minusul de 239 de mil. lei din perioada similară a anului trecut.