Ce scrie New York Times despre alegerile din România

Autor: Oana Stupinean 17.11.2014

Premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea din al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în faţa candidatului Klaus Iohannis, primarul Sibiului, scrie The New York Times.

Rezultatul turului al doilea de scrutin a fost influenţat puternic de românii din diaspora, aproximativ 4 milioane la urnă. În primul tur al alegerilor prezidenţiale de pe 2 noiembrie, cei mai mulţi români nu au putut să voteze în ciuda aşteptării ore întregi la coadă, scrie ziarul american.

Protestele faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora au dus la demisia lui Titus Corlăţean de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Cu toate acestea, în dimineaţa zilei de 16 noiembrie se formau cozi de-a lungul consulatelor şi amabasadelor din Europa. Numărul votanţilor din diaspora s-a dublat în cele două săptămâni, iar în ciuda aşteptării ore întregi la cozi, unii dintre ei nu au putut vota.

Preşedintele României este responsabil de politica externă, apărare şi numirea procurorilor, iar Iohannis a promis că va face din combaterea corupţiei o prioritate.

Victor Ponta va rămâne premierul României, având un procent majoritar în Parlament, astfel că cei doi candidaţi la preşedinţie vor trebui să lucreze impreună, până la următoarele alegeri parlamentare din 2016.

”Se preconizează o coabitare dificilă între Ponta şi Iohannis”, spune pentru New York Times Cristian Ghinea, politolog şi ziarist.