Energia electrică, domeniul de 13 miliarde de euro în care numărul de firme a crescut de 4,4 ori în perioada crizei datorită regenerabilelor

Autor: Roxana Petrescu 18.11.2014

Energia electrică este domeniul din cele mai importante 20 de sectoare de activitate locale în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de firme în perioada 2008-2013, după cum arată statisticile furnizate de Registrul Comerţului.

De la 861 de firme câte activau în acest sector în 2008, la finalul anului trecut numărul acestora ajunsese la peste 3.800. În ciuda creşterii semnificative a nu­mă­rului de jucă­tori, cifra de afaceri totală a dome­niului a avut o evoluţie relativ sta­bilă, de la circa 50,3 miliarde de lei în 2008 la aproape 55,6 miliarde de lei anul trecut. Care sunt explicaţiile?

În primul rând, datele trimise de Re­gis­trul Comerţului includ toate fir­me­le care activează în domeniul pro­ducţiei şi fur­nizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

În acest do­meniu intră mai multe subdomenii cum sunt producţia, trans­portul, distribuţia şi co­mercializarea ener­giei electrice, dar şi pro­ducţia, distri­buţia şi comercilizarea gazelor.

Unul dintre factorii care pot explica creşterea accelerată a numărului de firme din domeniu este boom-ul prin care a trecut producţia de energie verde în perioada 2008-2013.