Finlandezii de la KJK au luat 4,5% din Conpet de la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 18.11.2014

Fondul de investiţii finlandez KJK Fund II SICAV-SIF a cumpărat un pachet de 390.000 de acţiuni Conpet Ploieşti (COTE), reprezentând 4,5% din capitalul companiei, în cadrul plasamentului privat făcut de Fondul Proprietatea săptămâna trecută. Valoarea pachetului cumpărat de KJK este de 19 mil. lei, luând în calcul un preţ de 48,75 lei/acţiune.

Proprietatea a scos la vânzare 23,6% din acţiunile Conpet, iar printre cumpărători s-a numărat şi fondul finlandez, care a ajuns în urma achiziţiei de acţiuni să îşi crească participaţia la 7,07% din capitalul Conpet. Anterior tranzacţiei, fondul finlandez deţinea un pachet de 2,56% din capitalul Conpet. În prezent, fondul finlandez a ajuns să deţină o participaţie mai mare decât cea a Fondului Proprietatea, care a scăzut la 6% din capitalul Conpet.

Firma Conpet Ploieşti deţine monopolul transportului de ţiţei prin conducte şi este controlată de stat prin intermediul Ministerului Economiei, care deţine 58,7% din acţiuni. Înainte de anunţul vânzării, acţiunile Conpet aveau un avans 17,7% de la începutul anului. Anul trecut, în septembrie, compania a trecut la cota bursei (piaţa principală) de pe piaţa RASDAQ. Înainte de a promova la bursă, în septembrie 2013, Conpet avea o capitalizare de 370 mil. lei, iar în prezent a ajuns să valoreze cu peste 80 de mil. lei mai mult, respectiv 451 mil. lei.