Cum au înghiţit puternicii baroni ai PSD şi politicienii social-democraţi înfrângerea pe care nu o luaseră niciodată în calcul

Autor: Valentina Postelnicu 18.11.2014

Ion Iliescu: Nu e obligatoriu acum ca Ponta să demisioneze de la guvern

Preşedintele de onoa­re al PSD Ion Iliescu a declarat la RFI că nu e obligatoriu ca Victor Ponta să demisioneze din fruntea guvernului, dar în partid va fi probabil un congres extraordinar, pentru că activitatea PSD a slăbit.

„Nu e obligatoriu acum să demisioneze din fruntea guvernului. Guvernul trebuie să-şi ducă misiunea o bucată de timp. Dar va fi o chestiune de analiză şi în partid, în PSD, în legătură cu situaţia existentă şi chestiunea guvernului este secundară.“

Întrebat dacă, personal, îl susţine pe Victor Ponta, Ion Iliescu a răspuns: „Eu nu susţin nimic. Vom judeca lucrurile cu calm într-un for de partid, care să tragă concluziile cuvenite“.

 

Liviu Dragnea: Toată lumea a spus ca această coaliţie să continue

Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat că a avut o discuţie cu preşedinţii UNPR, PC şi cu Călin Popescu-Tăriceanu şi toată lumea a spus că această coaliţie şi guver­nare trebuie să meargă înainte.

Întrebat dacă are semnale de la UNPR şi UDMR că ar vrea să iasă din coaliţia de guvernare, Dragnea a spus că nu, ci, dimpotrivă, toată lumea vrea să continue această coaliţie şi guvernare.

„Aseară am avut o discuţie aşezată cu preşedinţii UNPR, PC şi cu Călin Popescu-Tă­riceanu, nu am avut semnale, dimpotrivă, toată lumea a spus că această coaliţie şi acest guvern să meargă înainte, pentru că doi ani de guvernare foarte bună, cu rezultate economice foarte bune, nu trebuie să fie stopate acum. Şi să dăm guvernarea pe mâna cui?“, a spus Dragnea.

 

Dan Şova: Dragnea să facă un pas în spate

Dan Şova consideră că Liviu Dragnea, care a coordonat partidul în alegeri, trebuie să facă un pas în spate, din funcţia de preşedinte executiv al PSD, în urma rezultatelor de la alegerile prezi­den­ţiale.

„Rezultatul s-a văzut la urne şi nu este nimic mai mult de comentat, cetăţenii români au decis, este un rezultat pe care îl acceptăm şi, fireşte, aşa cum a subliniat şi Victor Ponta, poporul nu greşeşte niciodată. Când urnele vorbesc, politicienii trebuie să tacă“, a spus Şova.

El a adăugat că, din punctul de vedere al rezultatului, nu e nimic de spus şi pentru următorii cinci ani vom avea un preşedinte în persoana lui Klaus Iohannis.

Şova a fost întrebat despre opinia exprimată de Robert Negoiţă privind ieşirea de la guvernare a PSD. „Nu sunt de acord cu acest lucru, guvernul guvernează în baza programului care a primit în 2012 un vot la urne de 60%. Deci ieşirea de la guvernare, dacă mă întrebaţi pe mine personal, nu o văd ca fiind fezabilă, dar va fi o analiză în interiorul PSD“, a mai spus el.

 

Gheorghe Nichita: Victor Ponta nu trebuie să demisioneze din nimic

Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita susţine că Victor Ponta nu trebuie să-şi dea demisia nici de la şefia PSD, nici de la guvern, apreciind că o schimbare a guvernului ar crea instabilitate politică.

„Trebuie să strângă structurile partidului şi să vedem împreună ce putem face în continuare. Să vedem analiza pe ţară. Eu nu cer demisia nimănui“, a spus Gheorghe Nichita. El a precizat că în PSD există două curente, respectiv unii care cer ieşirea de la guvernare, iar alţii care spun că plecarea din guvern nu ar fi oportună.

„Sunt două curente în partid. Unii spun: ieşiţi de la guvernare şi vă pregătiţi pentru alegerile din 2016, când vii fără să fii acuzat de nimic. Alţii spun că guvernarea ar trebui să continue. Şi eu cred că dacă facem alte majorităţi acum creăm insta­bilitate. Noi suntem la guvernare pentru că am câştigat alegerile din 2012. Putem însă discuta politic şi ca ACL să preia guvernarea. Vom analiza la partid“, a spus Gheorghe Nichita.

În judeţul Iaşi, Klaus Iohannis a câştigat alegerile cu 50,67% din voturi, în timp ce Victor Ponta a obţinut 49,33%.

 

Mircea Cosma (PSD): Guvernul trebuie să meargă înainte cu condiţia să-i reziste coaliţia şi majoritatea

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, care este unul dintre baronii PSD din teritoriu, spune că nu există motive ca Victor Ponta să demisioneze.

„S-a ales preşedintele, nu guvernul, deci din punctul meu de vedere guvernul trebuie să-şi vadă de treabă, să meargă înainte, cu condiţia să-i reziste coaliţia şi majoritatea. Nu văd motiv ca Ponta să-şi dea demisia.“

 

Marian Vanghelie: PSD a obţinut un rezultat prost, şi Dragnea e răspunzător

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a de­clarat că PSD a obţinut un scor „prost“ la alegerile prezidenţiale, pe care l-a definit „de neaşteptat“, el arătând că directorul de campanie, Liviu Dragnea, este responsabil pentru deficienţele de organizare, pregătire şi comunicare.

„E un rezultat foarte prost. E de neaşteptat şi e clar că trebuie să facem o analiză să vedem – la urma urmei s-au făcut nişte greşeli şi trebuie să vedem de unde sunt aceste greşeli. 26%, cât a recuperat Klaus Iohannis în turul doi, e un scor care nu s-a luat până acum din ’90.“