Franţa a devenit un „paradis fiscal” pentru companii precum Microsoft sau Huawei

Autor: Mădălina Bodârlău 18.11.2014

Franţa atrage ca un magnet marile companii de tehnologie pentru care inovaţia este o prioritate, precum Microsoft şi Huawei, prin facilităţile fiscale acordate de guvernul francez în sectorul cercetării şi dezvoltării (R&D), care au însumat anul acesta 5,6 miliarde de euro, dar şi prin faptul că îşi cultivă experţi de top în domeniu.

Anul acesta, peste 17.000 de companii cu activităţi în biotehnologie, energie, software şi gaming au obţinut în medie 323.500 de euro sub formă de stimulente fiscale şi subvenţii pentru inovaţie, scrie Bloomberg.

 “Avantajele fiscale din domeniul cercetării sunt decisive şi fac Franţa mult mai atractivă din punct de vedere economic”, a spus Olivier Piou, şeful companiei Gemalto, care oferă soluţii de securitate pentru carduri bancare, telefoane mobile şi paşapoarte. Prin facilităţile fiscale Gemalto îşi acoperă o parte semnificativă a bugetului pentru cercetare şi dezvoltare, iar o treime din cei 2000 de cercetători pe care compania îi are la nivel mondial lucrează în Franţa.

Jucători de talie mondială precum Google sau Apple îşi păstrează sediul european în Irlanda, unde impozitul pe profit este de 12,5%, cu mult mai mic decât cel impus de guvernul francez, de 33,3% însă, companiile internaţionale formează echipe de cercetare tot mai puternice în Franţa, transformând ţara într‑un hub tehnologic european.

 Microsoft a creat un joint venture cu institutul de cercetare Inria din Franţa, unde lucrează 100 de oameni de ştiinţă. Laboratorul, creat în urmă cu opt ani, şi-a extins activitatea de la securitate pentru software la protejarea unui volum mare de date.

Parlamentarii francezi dezbat luna aceasta metodele de reducere a deficitului bugetar şi solicită în acest scop diminuarea facilităţilor din domeniul de cercetare şi dezvoltare, de care – spun ei – unele companii abuzează, însă preşedintele Franţei Francois Hollande a susţinut că nu se va atinge de acest segment de buget.

 “Deseori avem handicapuri, dar în acest caz avem un avantaj”, a spus preşedintele.

 Aceste beneficii fiscale au fost introduse în anii ’80 şi consolidate de fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, fiind una dintre puţinele politici pe care Hollande le‑a păstrat de la predecesorul său.

 

Scopul taxelor preferenţiale: crearea locurilor de muncă şi atragerea investiţiilor

 Locurile de muncă şi ecosistemul tehnologic a căror dezvoltare sunt stimulate puternic prin facilităţile fiscale reprezintă exact lucrurile de care preşedintele francez are nevoie în lupta pentru creşterea economică şi pentru combaterea şomajului record.

Rolul acestei măsuri este să ţină în ţară oamenii bine pregătiţi şi posturile importante dar şi să stimuleze companiile străine să înfiinţeze laboratoare şi să‑i angajeze pe francezii „sclipitori” în domeniul cercetare.

Aceste efecte ar fi binevenite în condiţiile în care producătorul de automobile Peugeot sau furnizorul de servicii de telefonie mobilă Bouygues Telecom sunt doar câteva dintre companiile care disponibilizează angajaţi deoarece competiţia le forţează să reducă din cheltuieli sau pentru că job‑urile acestora sunt preluate de ţări unde costurile cu forţa de muncă sunt mai mici.

 Premierul Franţei, Manuel Valls s‑a întâlnit în septembrie cu fondatorul Huawei, Ren Zhengfei pentru a discuta planurile companiei chineze de a investi 1,9 miliarde de dolari în activităţi de cercetare şi dezvoltare în Franţa în următorii trei ani.

 “Contextul fiscal nu este prima noastră motivaţie, dar este cu siguranţă un avantaj pe care Franţa îl are faţă de alte ţări. În ordinea importanţei, suntem aici pentru competenţa candidaţilor, pentru ecosistemul (tehnologic –n.red.) şi pentru facilităţile fiscale în sectorul de cercetare”, a spus Isabelle Leung, purtătorul de cuvânt al Huawei în Franţa.