Bulgaria ar putea pierde fonduri europene de 100 de milioane de euro. Guvernul a descoperit prea târziu că le poate folosi

Autor: Mădălina Bodârlău 18.11.2014

Statul bulgar ar putea pierde o finanţare europeană de 100 de milioane de euro pentru  tratarea cancerului, deoarece statul nu are timp să deruleze procedurile pentru achiziţie publică înainte de termenul‑limită stabilit, a declarat Ministrul sănătăţii al Bulgariei, Petar Moskov, scrie Novinite.

Procedurile necesare pentru obţinerea fondurilor ar trebui finalizate până pe 10 decembrie, însă este foarte probabil ca Bulgaria să nu poată respecta acest termen. Miroslav Nenkov, care a fost ministrul interimar al sănătăţii pâna la începutul lunii noiembrie, a spus că echipa sa a aflat de posibilitatea accesării acestor fonduri în ultimele sale zile ca ministru.

Cele 100 de milioane de euro ar fi destinate achiziţionării unor echipamente medicale care folosesc tehnologie avansată pentru tratarea bolnavilor de cancer şi nu pot fi cheltuite pentru altceva.

 Potrivit celor doi miniştrii statul bulgar cheltuie anual aproximativ 1,6 milioane de euro pentru a trimite 200 de pacienţi bolnavi de cancer în Turcia, unde aceştia primesc tratament cu ajutorul dispozitivelorde acest tip.

 Moskov a promis că echipamentele vor fi achiziţionate în 2015 cu ajutorul altor programe de finanţare.