Daunele mai mici le-au lăsat austriecilor de la VIG un profit de 3 milioane de euro la nouă luni

Autor: Ciprian Botea 19.11.2014

Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group, acţionarul majoritar al companiilor Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, a sub­scris prime de 244 mil. euro pe piaţa locală în perioada ianuarie-septembrie, în scădere cu 11% faţă de anul trecut, dar a reuşit să revină pe profit pe fondul reducerii cheltu­ielilor cu daunele şi a celor administrative. Profitul brut a fost de 2,6 mil. euro, faţă de o pierdere de 36 mil. euro anul trecut.

Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 4% în primele nouă luni, la 54 mil. euro, în condiţiile în care reţeaua teritorială s-a restrâns, iar numărul de angajaţi a scăzut de la 2.700 la sub 2.400. Un impact puternic asupra rezultatului l-a avut însă reducerea cu 30% a cheltuielilor cu daunele, la 87 mil. lei, ca urmare a restructurării businessului de asigurări auto.

„Piaţa românească este în continuare dificilă, în special pe segmentul poliţelor auto. Scăderea afacerilor pe asigurări generale a fost cauzată de continuarea operaţiunilor de restructurare a portofo­liului, în timp ce pe asigurări de viaţă scăderea a venit odată cu oprirea vânzărilor de poliţe de grup“, scriu oficialii VIG în raportul trimestrial.

Subscrierile din asigurări generale au scăzut cu aproape 5% în primele nouă luni, la 209 mil. euro, în timp ce declinul pe asigurări de viaţă a fost de aproape 37%, la 35 mil. euro.  Cea mai mare parte a afacerilor de asigurări de viaţă provin de la BCR Viaţă, companie care a trecut printr-o restructurare dură şi printr-o schimbare de strategie şi de management în ultimul an.