RIB a ajuns la active de 1,2 mld. lei în septembrie, după preluarea VB Leasing

Autor: Ciprian Botea 19.11.2014
Romanian International Bank (RIB), banca preluată la finalul anului trecut de grupul polonez Getin Holding, a încheiat luna septembrie cu active de 1,2 mld. lei (270 mil. euro), dublu faţă de nivelul de la jumătatea anului, ca urmare a achiziţiei activelor VB Leasing.
 
Polonezii ajunseseră în primăvară la un acord cu austriecii de la Volksbank pentru pre­luarea diviziei lo­cale de leasing, o com­panie cu active de peste o jumătate de miliard de lei.
 
Getin Holding a plătit circa 55 mil. lei pentru achiziţia VB Leasing, iar ulterior com­pania a fost pre­luată de o subsidiară a RIB pentru 111 mil. lei. Tranzacţia a fost totuşi reflectată în bi­lan­ţul băncii locale printr-un câştig de circa 59 mil. lei.
 
Astfel, RIB a în­cheiat primele nouă luni cu un profit net de 55,6 mil. lei, faţă de un câştig de circa 3 milioane de lei în primele şase luni. Banca a avut venituri din dobânzi de 18 mil. lei în perioada ianuarie-septembrie şi un venit din comisioane de aproape 7 mil. lei. Cheltuielile operaţionale s-au ridicat la aproape 30 mil. lei.