Rusia este pregătită pentru o prăbuşire „catastrofală” a preţului petrolului, care este „perfect posibilă”

Autor: Daniela Stoican 19.11.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să înfrunte o cădere “catastrofală” a preţului petrolului în contextul în care Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a avertizat că preţul va continua să scadă, scrie The Financial Times. Preţul petrolului Brent, de referinţă pe piaţa internaţională, a atins un preţ minim al ultimilor patru ani vineri, de 76,76$ pe baril vineri, dar între timp şi-a revenit la 79$.

„Luăm în considerare toate scenariile, inclusiv aşa-zisa scădere catastrofală a preţurilor resurselor energetice, ceea ce este perfect posibil să se întâmple şi recunoaştem acest lucru”, a declarat Putin, adăugând totuşi că rezervele de 400 de miliarde de dolari ale Rusiei vor atenua loviturile date de potenţiale noi scăderi ale preţului. Prăbuşirea preţului petrolului a declanşat semnale de alarmă în marile ţări producătoare de petrol, din Arabia Saudită până în Venezuela. Analiştii Citi au calculat că dacă preţul ţiţeiului rămâne la 80$, veniturile anuale ale ţărilor membre ale organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) ar scădea cu 150 de miliarde de dolari.

Rusia a fost lovită mai dur decât alte ţări din OPEC. Rubla s-a prăbuşit cu 23% faţă de dolar în ultimele trei luni, iar banca centrală estimează o creştere economică zero în 2015. Preţurile scăzute ale petrolului vin în contextul în care Moscova se luptă să facă faţă sancţiunilor occidentale.

Scăderea preţului petrolului a fost determinată de cererea mai scăzută din Asia şi Europa, care a coincis cu o creştere sănătoasă a producţiei din SUA şi cu aprecierea dolarului. IEA a anunţat că a sporit presiunea asupra Opec pentru ca organizaţia să decidă să reducă producţia la întâlnirea de la Viena de la sfârşitul lunii.