AFI a reevaluat mallul de la Cotroceni la 401 milioane de euro, în creştere cu 7%

Autor: Cristi Moga 20.11.2014
Compania israeliană AFI Europe, proprietarul centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, a evaluat la finalul lunii septembrie la 401 milioane de euro mallul din zona Politehnicii în care a investit 300 de milioane de euro până la momentul deschiderii.
 
Faţă de evaluarea realizată în urmă cu un an, de 375 de milioane de euro, valoarea mallului cu o suprafaţă închiriabilă de 81.000 de metri pătraţi a crescut cu 7%, pe fondul îmbunătăţirii rezultatelor financiare şi al scăderii randamen­telor acceptate de potenţialii cumpărători.
 
Astfel, în primele nouă luni ale anului venitul operaţional net al mallului a crescut cu 4%, de la 21 la 22 de milioane de euro, iar pentru întreg anul cei de la AFI aşteaptă atingerea pragului de 30 de milioane de euro. Ţinând cont de aceste cifre, cei de la AFI au evaluat mallul luând în calcul un randament de circa 7,5% în euro pe an.
 
Spre comparaţie, grupul sud-african NEPI a cumpărat anul acesta mallul Promenada din Calea Floreasca pentru 148 mil. euro, având un randament iniţial sub 7% în euro pe an, ţinând cont de un nivel al veniturilor de 10 mil. euro pe an.