Scădere puternică pe bursă pentru Electrica: Acţiunile au revenit la preţul de listare din iulie

Autor: Marius Oncu 20.11.2014

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au deschis joi în scădere cu 0,2%, după ce au închis în stagnare şedinţa de miercuri. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine

Transferurile au totalizat 3,3 milioane de lei (736.300 euro) până la ora 11:10, cu mai mult de jumătate din această sumă din schimburile derulate cu titlurile Electrica.

Electrica a informat în bugetul de venituri şi cheltuieli propus spre aprobare acţionarilor la AGA din 18 decembrie că estimează un profit de 277,84 milioane de lei şi venituri de 4,69 miliarde de lei. Pentru primele nouă luni ale anului Electrica a raportat venituri de 3,55 miliarde lei (800 milioane euro), în scădere cu 10% faţă de perioada similară din 2013, din cauza reducerii consumului de energie şi a pierderii unor clienţi, precum şi profit net consolidat în creştere cu 4%, la 306 milioane de lei (circa 69 mil. euro).

"Ceea ce a anunţat Electrica cu privire la pierdere a cam speriat investitorii, care au şi alte opţiuni, precum Transgaz (TGN) sau Romgaz (SNG). Preţul de 11 lei/unitate ar putea fi de echilibru. Per ansamblu, există o uşoară corecţie a pieţei, influenţată de bursele externe", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Acţiunile companiei de distribuţie de electricitate au scăzut cu până la 3,8%, la 11 lei/titlu, preţul la care Electrica s-a listat la începutul lunii iulie, dar au revenit uşor ulterior, iar la aproximativ o oră şi jumătate de la deschiderea pieţei se aflau în declin cu 3,3%, la 11,05 lei/unitate.

Tranzacţiile cu acţiuni Electrica s-au ridicat la 1,8 milioane de lei.

Cotaţia a atins un maxim de 13,01 lei/acţiune la sfârşitul lunii septembrie, susţinută de aşteptările investitorilor ca Electrica să încerce achiziţia unei părţi a activelor din România scoase la vânzare de grupul italian Enel.

Indicele BET NG a fost tras în jos de declinul Electrica, dar şi de evoluţia altor acţiuni mai importante din energie. Astfel, BET NG a scăzut cu 0,7%, în timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,1%.

Rulaj mai ridicat au înregistrat şi Romgaz (SNG), cu 599.000 de lei, Transgaz (TGN), cu 297.100 lei, SIF Transilvania (SIF3), cu 270.300 lei, şi Fondul Proprietatea (FP), cu 262.000 de lei.

Titlurile Romgaz au scăzut cu 0,4%, în timp ce restul acţiunilor cu transferuri mai ridicate au variat nesemnificativ.

Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc tranzacţii în deschiderea pieţei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a coborât cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au deschis tranzacţiile de joi în coborâre, investitorii adoptând poziţii de aşteptare înaintea publicării unor serii de date privind industria prelucrătoare în zona euro şi perspectivele mediului de afaceri asupra evoluţiei economice.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,4%, CAC 40 (Paris) a înregistrat un declin de 0,8%, iar DAX (Frankfurt) a coborât cu 0,6%.