Cine sunt Adrian Andrici şi Valentin Vişoiu, oamenii de afaceri care ar fi încasat 11 milioane de euro din retrocedări ilegale

Autor: Roxana Pricop 21.11.2014

Fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor Crinuţa Dumitrean, deputaţii Cătălin Florin Teodorescu (PDL) şi Marko Attila (UDMR), foşti vicepreşedinţi ai autorităţii, au făcut parte din comisia care, în 2011, l-ar fi despăgubit ilegal pe Gheorghe Stelian, prejudiciul fiind împărţit de acesta cu alţi trei oameni de afaceri.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377,28 milioane de lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263,3 milioane de lei (echivalentul a 61,7 mil.euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată într-un document obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, Valentin Vişoiu era în 2012 acţionar la Fondul Proprietatea.

Guvernul a decis în urmă în 2005 ca despăgubirile, atunci când nu se mai pot face în natură, să fie alocate parte în numerar (până la 500.000 lei) şi restul în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Valentin Vişoiu, în vârstă de 46 de ani, a fost în perioada 1995-2000 manager al producătorului de cherestea Vasicos din Piteşti. Conarg, care a construit singurul magazin IKEA din România, a cunoscut o dezvoltare accelerată începând cu 2000, când Vişoiu a preluat compania desprinsă în 1991 din fostul Trust de Construcţii Industriale din Piteşti.

Conarg Construct, una dintre principalele firme din grupul Conarg, a încheiat anul trecut cu afaceri de peste 26 de milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Prin grupul său, Vişoiu este şi dezvoltator imobiliar, printre proiectele sale imobiliare numărându-se ansamblurile rezidenţiale Răsărit de Soare, Quadra Place şi Quadra 2 din Bucureşti.

Adrian Andrici este unul dintre cei  mai influenţi şi discreţi investitori pe bursă, în presă neexistând fotografii cu acesta, deşi este de mulţi ani acţionar semnificativ la companii de pe bursă. În 2008, el a vândut pachetul majoritar de acţiuni al firmei Haber Haţeg către grupul Heineken pentru câteva milioane de euro, în condiţiile în care firma deţinea terenul de 7 hectare pe care este situată una dintre fabricile de bere ale grupului olandez. Apoi, el s-a luptat cu americanii de la Ford în calitate de acţionar minoritar al Automobile Cra­iova, pentru a obţine un preţ mai bun pentru acţiuni. Andrici deţine în prezent un pachet de 16,3% din acţiunile dezvolta­torului imobiliar Impact. A fost membru în comite­tul reprezentanţilor acţionarilor de la SIF Muntenia (SIF4). El s-a luptat în 2012 alături de omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi de brokerii de la Swiss Capital pentru a prelua controlul SIF Muntenia, într-o adunare generală a acţionarilor maraton, care a durat 33 de ore.  Din 2013, este acţionar la clubul CS Universitatea Craiova.