Cum a devenit miliardar fondatorul celui mai mare retailer din Rusia fără ajutor din partea Kremlinului

Autor: Mădălina Bodârlău 24.11.2014

În topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, dominat de oameni de afaceri din industria energetică şi cea metalurgică, se află şi Sergey Galitskiy, fondatorul celui mai mare retailer din ţară. Spre deosebire de oligarhii moscoviţi care s‑au îmbogăţit din rafinării de petrol şi combinate metalurgice cumpărate de la stat în anii „90 la preţuri foarte mici şi care au avut legături cu guvernul sau cu preşedintele Vladimir Putin, Galitskiy a devenit al optulea cel mai bogat om din ţară fără să apeleze la guvern şi pariind pe lanţul de supermarketuri Magnit care i-a adus o avere de 12,3 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Fondatorul şi acţionarul majoritar al Magnit a deschis primul magazin în 1998 în oraşul rus Krasnodar, la numai trei luni după izbucnirea crizei financiare din Rusia , când în doar câteva săptămâni rubla s‑a depreciat cu 70% faţă de dolar. Afacerea a rezistat iar Magnit a devenit cel mai mare angajator privat din Rusia, cu peste 240.000 de angajaţi şi cu 9.020 de puncte de vănzare în toată ţara.

Maria Kolbina, analist al băncii ruse ZAO VTB a spus că dintre toate afacerile de consum, retailul alimentar rămâne cel mai rezistent la provocări, lucru demonstrat şi de faptul că businessul lui Galitskiy nu a fost aproape deloc afectat de conflictul ruso‑ucrainean şi de embargo‑ul impus în urmă cu trei luni de Moscova anumitor importuri de alimente din UE şi SUA. Magnit importă din UE între 3 şi 8% din bunurile pe care le vinde, în funcţie de perioada din an. Deşi odată cu impunerea embargo‑ului Galitskiy s-a reorientat către furnizori din Turcia, Serbia şi alte ţări din afara UE,  veniturile companiei au crescut în septembrie cu 34% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut datorită scumpirii produselor alimentare.

Galitskiy nu a criticat niciodată guvernul şi nici nu s-a implicat în politică.

”Când vine vorba de politică, mă aşez pe canapea cu o pungă de popcorn în mână”, a spus antreprenorul rus într‑un interviu acordat sports. ru în urmă cu trei luni.

Mattias Westman, partener fondator al firmei de investiţii Prosperity Capital Management a spus că Magnit este probabil cea mai bine condusă companie din Rusia şi că guvernul rus nu i-a dat niciodată nimic lui Galitskiy. Omul de afaceri a identificat însă nişa potrivită la momentul potrivit.  

”Piaţa era goală. Odată ce găseai nişa potrivită, existau oportunităţi nelimitate de extindere”, a declarat Galitskiy pentru Bloomberg News în 2012.

Pănă la sfârşitul anului 2018, Magnit îşi propune să aibă 12.000 de magazine de proximitate, 650 de hypermarketuri şi 4.500 de puncte de vânzare a produselor cosmetice. În medie costă 150.000 de dolari pentru deschiderea unui magazin şi doar trei ani pentru a compensa investiţia, inclusiv împrumuturile, potrivit datelor oferite de companie.

Sergey Galitskiy, comparat cu fondatorul grupului american Walmart

Fondatorul Magnit  este deseori descris ca versiunea rusă a americanului Sam Walton, cel care a dezvoltat Wal-Mart, unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din lume şi care a pornit afacerea la fel ca Galitskiy, cu un magazin mic în statul american Arkansas.

”Amândoi sunt lideri puternici, concentraţi pe activităţile de zi cu zi şi au construit modele de business care au funcţionat foarte bine în ţara lor”, a spus David Ferguson, analist al băncii ruse de investiţii  Renaissance Capital .

La această comparaţie, antreprenorul rus a răspuns că aspiraţiile sale sunt oarecum diferite de cele ale fondatorului Wal-mart.

 ”Walton a făcut o avere dar conducea o maşină la mâna a doua. Sunt suspicios în privinţa unor astfel de oameni. Când faci  bani, este normal să te bucuri de toate beneficiile pe care ţi le oferă”, a spus Galitskiy întrun interviu acordat Bloomberg News în 2012.

Cu puţin timp înainte ca debutul Magnit pe bursa de la Moscova în 2006 să-l facă miliardar, omul de afaceri şi‑a cumpărat un Ferrari iar acum deţine un avion privat şi un iaht de 105 metri lungime. Însă pasiunea lui cea mai costisitoare este fotbalul, motiv pentru care cheltuit în ultimii şase ani peste 300 de milioane de dolari pentru a construi clubul de fotbal Krasnodar.