Cum vede Klaus Iohannis problema redevenţelor, una dintre cele mai fierbinţi negocieri dintre stat şi companiile petroliere

Autor: Roxana Petrescu 21.11.2014

Klaus Iohannis, noul preşedinte al României, validat azi de Curtea Constituţională, afirmă în programul său economic lansat în campania electorală că “este necesară modificarea legislaţiei pentru ca o parte din redevenţele către bugetul central să fie reorientate către comunităţile locale şi chiar către proprietarii terenurilor, aşa cum se întâmplă în SUA. În acest fel, cetăţenii, comunităţile locale vor beneficia de prosperitate şi vor simţi că sunt parteneri ai statului în acest proces”, se arată în document.

Noul regim de redevenţe va fi una dintre cele mai fierbinţi negocieri între stat şi companiile petroliere, în contextul în care de la anul producători de petrol şi gaze ar trebui să intre pe un nou sistem.

Discuţia despre regimul de redevenţe a ajuns în atenţia publicului anul acesta în contextul în care la privatizarea Petrom din 2004 statul s-a obligat prin legea de aprobare a contractului de privatizare să menţină neschimbate timp de zece ani redevenţele plătite de companie.

Redevenţele încasate de statul român pentru producţia de petrol şi gaze au ajuns anul trecut la 1,036 miliarde de lei (234,4 mil. euro), în scădere cu 13% comparativ cu 2012, circa 99% din această sumă fiind plătită de Petrom, companie care asigură aproape în totalitate producţia de petrol a României şi jumătate din producţia de gaze, şi Romgaz, cel mai mare producător local de gaze naturale, potrivit datelor transmise de ANRM.

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent rede-venţe cuprinse între 3,5% şi 13,5% din valoa­rea producţiei, în funcţie de tipul zăcă­mintelor de hidrocarburi.