Gheţea, CEC Bank: Există un potenţial foarte mare de cre­di­ta­re în agricultură şi infrastructură. Atunci când va apărea o oportunitate băncile vor aduce înapoi banii ne­ce­sari

Autor: Ciprian Botea 30.11.2014

Apetitul pentru finanţare al bancherilor nu a scăzut, dar nu există cerere solvabilă, este de părere şeful CEC Bank, Radu Gheţea, el adăugând că, după curăţarea bilanţurilor, acţionarii băncilor vor aduce capital suplimen­tar acolo unde este nevoie pentru a permite creditarea la un nivel cât mai ridicat.

„Eu sunt convins că atunci când va apărea o oportunitate băncile vor aduce înapoi banii ne­ce­sari. Toţi banii care au migrat în străinătate prin repatrierea liniilor de finanţare se vor în­toarce. Există un potenţial foarte mare de cre­di­ta­re în agricultură şi infrastructură.“, a spus Gheţea. 

Activele CEC au crescut de aproape patru ori în ultimii şapte ani, fiind de 27 mld. lei la finalul anului trecut. Creditele însumau peste 12 mld. lei în decembrie 2013, iar depozitele depă­şeau 19 mld. lei. Creditele sunt tot de patru ori peste nivelul din decembrie 2006, dar au în continuare o pondere redusă în totalul activelor.

Banca are în prezent 3 milioane de clienţi persoane fizice şi 150.000 de clienţi companii. Câteva mii de clienţi ai băncii sunt autorităţi publice locale, câteva sute de primării având credite în derulare la bancă. „Sunt primării în sate uitate de lume care în secolul 21 iau credite pentru electrificarea localităţilor. Sunt proiecte pe fonduri europene.“ CEC a cofinanţat până acum proiecte pe fonduri europene care au beneficiat de granturi de 1,5 mld. euro.