Niculae Duşu, Celco: Reindustrializarea României este cheia creşterii economice de 5% pe an

Autor: Andreea Neferu 25.11.2014

Niculae Duşu, preşedinte şi acţionar al producătorului de materiale de construcţii Celco din Constanţa, spune că o măsură de susţinere a economiei locale este reducerea CAS, care va stimula firmele să facă angajări „cu acte“, dar şi scăderea TVA de la 24% la 19%, factor care ar determina o reducere a evaziunii fiscale.

„Implementarea unui program de reindustrializare a României şi a unor programe investiţionale care să permită menţinerea locurilor de muncă actuale şi crearea altora noi, precum şi modificările legislative pentru reducerea presiunii fiscale (reprezintă măsuri care ar putea ge­nera o creştere economică anuală de 5% - n.red.)“, spune Duşu. Acţionarul Celco afirmă că în prezent nu există strategii de relansare a investiţiilor în construcţii, un sector care ar putea avea un aport important la creşterea PIB, iar singurul segment pe care pro­ducătorii din această industrie se bazează este cel al construcţiilor realizate de persoanele fizice.

„Influenţa cea mai mare pentru susţinerea pieţei construcţiilor o vor avea investiţiile din partea sta­tului.“

Deocamdată însă statul a lăsat de izbelişte acest sector, în con­textul în care chel­tuielile cu in­vestiţiile reali­zate de guvern s-au ridicat în primele nouă luni ale anului la 16,5 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro), în scădere cu 15% faţă de intervalul ianuarie-sep­tembrie 2013, potrivit informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. În acest context, lucră­rile de construcţii ingi­nereşti (sau de in­frastruc­tură) au con­semnat în primele trei trimestre ale acestui an un declin accentuat, de 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică.