Oferta FP a fost subscrisă de două ori

Autor: Roxana Pricop 25.11.2014

Investitorii au plasat ordine de vânzare pentru 1,6 miliarde de acţiuni în cadrul ofertei de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea (FP) cu o săptămână înaintea închiderii perioadei de derulare.

Pachetul de 1,6 miliarde de acţiuni reprezintă aproape 13% din numărul total de acţiuni ale fondului şi de peste două ori mai mult decât pachetul de 750 milioane de acţiuni vizat de operaţiune.

Oferta se închide pe 2 decembrie. Până ieri la 16.00 erau înregistrate 1.408 ordine pentru vânzarea a 1,6 miliarde de acţiuni. Fondul plăteşte 1,11 lei/acţiune pentru investitorii care vând în ofertă, faţă de un preţ în piaţă de 0,92 lei pentru o acţiune FP. Brokerii se aşteaptă ca în ultimele zile de ofertă să fie plasate cele mai mari ordine de vânzare. Valoarea totală a acţiunilor vândute în ofertă până acum este de 1,7 mi­liarde de lei, luând în calcul preţul oferit de fond.

Un nivel mai mare al subscrierilor decât volumul de acţiuni scos în ofertă înseamnă că investitorii vor vinde efectiv mai puţine acţiuni. Alocarea în ofertă se face pro-rata, indicele de alocare urmând a fi stabilit după închiderea ofertei. Intermediarul ofertei este Raiffeisen Bank.Scopul derulării acestei oferte de răscumpărare este redu­cerea discountului la care se tranzacţionează acţiunile fondului, în prezent de 22%. Noul contract de management prevede ţinte stricte de performanţă pentru Franklin Templeton, cerute de fondul american de hedging Elliott Associates. Discountul de tranzacţionare va trebui să scadă până la 15%.