Doi medici din Craiova fac 200.000 de euro din aplicaţii mobile

Autor: Corina Mirea 29.11.2014

Cristian şi Ciprian Nicolae sunt medici de profesie, au absolvit facultatea în Craiova, dar au lucrat la începutul carierei ca manageri în multina­ţionale farmaceutice. Nu au muncit pentru alţii prea mult însă, în urmă cu 14 ani înfiinţând SoftExpert Mo­bility, dezvoltator de aplicaţii mobile pentru smartphone şi tabletă.

„SoftExpert Mobility a fost înfiinţată de mine şi de fratele meu pentru că domeniul IT ni s-a părut atunci provocator. La momentul acela era una dintre cele cinci start-up-uri pe care le înfiinţaserăm împreună cu familia. Am investit peste 100.000 dolari, cei mai mulţi bani fiind direcţionaţi către echipamente şi resurse umane“, explică Cristian Nicolae, care are în prezent şi un business propriu – un nou start-up prin intermediul căruia face training şi coaching. Firma de dezvoltare a fost doar unul dintre cele cinci businessuri pe care cei doi fraţi le-au manageriat în familie. Împreună cu părinţii ei au mai fost proprietari şi ai unei patiserii, ai unui ca­binet oftalmologic, ai unui producător de utilaje pen­tru patiserii, ai unei fir­me care produce vitezo­grafe pentru locomo­tive şi ai unui producător de aparatură de zbor pentru avioane mili­tare.

În perioada 2006-2008 afacerea din IT se dubla de la an la an, iar compania ajun­sese la 16 angajaţi. Criza i-a luat însă prin sur­prindere, astfel că au fost nevoiţi să rămână doar cu cinci anga­jaţi, să aducă bani de acasă pentru a-i plăti şi, în final, să vândă sediul şi maşinile de serviciu. A fost o urmare a greşelii de a lua un credit pentru o clădire nouă de 300 metri pătraţi la care dobânda s-a dublat după 2009.

Anul acesta antreprenorii aşteaptă o cifră de afaceri de peste 200.000 de euro, aproape dublă faţă de cea din 2013 şi deja numărul salariaţilor este în creştere faţă de perioada de criză. SoftExpert Mobility are opt angajaţi în prezent. „Există mulţi absolvenţi de IT în Craiova, însă, din păcate, nu toţi sunt realişti şi nu toţi au experienţă sau dorinţa de a învăţa“, mai spune Cristian Nicolae.

În următorii trei ani, antreprenorul precizează că businessul SoftExpert Mobility se va concentra pe trei linii principale: dezvoltare de produse B2B pentru companiile farmaceutice, pentru companiile din retail şi distribuţie şi pe o aplicaţie de monitorizare a obiectivelor personale.