Primele semnale bune pentru creditare: portofoliile băncilor au crescut cu 800 mil. lei în octombrie

Autor: Ciprian Botea 26.11.2014

Băncile aveau la sfârşitul lunii tre­cute credite acordate popu­laţiei şi companiilor de aproape  214 mi­li­arde de lei (circa 48,5 mld. euro), cu 3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Rit­mul de scădere s-a dimini­nuat faţă de luna septem­brie, când fusese consemnat un declin al sto­cului de credite de aproape 5%.

Scăderea în termeni nominali a creditării pe parcursul ultimului an este de circa 7 mi­liarde de lei. Totuşi, faţă de luna anterioară a fost înregistrată o creştere a stocului de credite cu aproape 800 milioane de lei. Creş­terea din octombrie a venit pe fondul accele­rării vânzării de credite în lei şi temperării ritmului de scădere a creditării în valută.

Analiştii şi-au modificat în aceste condiţii prognozele. „Am majorat previziunile pentru dinamica creditului privat pe termen mediu prin încorporarea datelor din octombrie. Ne aşteptăm la creşterea creditului cu 1,1% în 2015 şi 2,8% în 2016, după declinul previzionat la 1,9% în acest an“, potrivit unui studiu al BT, semnat de Andrei Rădulescu, senior econo­mist al băncii.

Creditarea rămâne în teritoriul negativ în termeni anualizaţi deşi bancherii spun că au resurse suficiente pen­tru a acorda cre­dite, având în vedere că depozitele s-au majo­rat cu 11 mld. lei în ultimul an. Proble­ma, spun ban­cherii, este lipsa cererii solvabile de credite.

Totodată, stocul de credite este afectat de procesul de cură­ţare a bilanţurilor de credite neperformante derulat de bancheri în prezent. Băncile au ne­­performante de circa 9 mld. euro, iar BNR le forţează să-şi cu­reţe portofoliile prin scoaterea în afara bilanţu­rilor sau vân­zarea către recuperatorii de creanţe.