Comisia Europeană pune pe masă 21 mld. euro şi cere investiţii de 15 ori mai mari

Autor: Andrei Cîrchelan 27.11.2014
Comisia Europeană a lansat un fond de 21 miliarde de  euro, pentru proiecte strategice, despre care estimează că va genera investiţii în valoare totală de 315 mld.  euro la nivel european în perioada 2015-2017.
 
Planul are scopul de a aduce investiţiile la un nivel sustenabil, având în vedere că acestea au scăzut cu 15% în perioada 2007-2013.
 
„Chestiunea este foarte simplă: dacă Europa face mai multe investiţii, va fi mai prosperă şi va crea mai multe locuri de muncă. Planul de investiţii pe care îl prezentăm astăzi în strâns parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii este o modalitate nouă şi ambi­ţioasă de a stimula investiţiile fără a crea noi datorii“, a declarat Jean-Claude Juncker, preşe­dintele Comisiei Eu­ro­pene, referitor la planul lansat.
 
Concret, Comisia instituie un nou Fond European pen­tru Investiţii Stra­tegice (EFSI), în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Fondul are o valoare totală de 21 mld. euro, din care 16 mld. euro vin de la bugetul UE, iar 5 mld. euro vin de la BEI.
 
Estimările CE arată că măsurile propuse ar putea adăuga 330-410 mld. euro la PIB-ul UE pe parcursul următorilor trei ani şi ar putea crea până la 1,3 milioane de noi locuri de muncă. Efectul de multiplicare luat în calcul este de 1:15, astfel că fondul de 21 mld. euro ar genera investiţii publice şi private cu o valoare totală de 15 ori mai mare.