Topul celor mai valoroase 100 de companii din România. Anul acesta companiile au fost evaluate la 55 mld. euro, cu aproape 5 mld. euro mai mult faţă de 2013

Autor: Ioana David 27.11.2014

Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica şi Orange conduc topul, fiind evaluate la aproape 16 mld. euro.



Ziarul Financiar lansează astăzi a noua ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat, la fel ca şi în anii anteriori, în parteneriat cu casa de investiţii Capital Partners. Anuarul este un demers teoretic, o încercare de a transforma în valori tangibile rezultatele economice ale firmelor.

Vedeţi cele mai importante momente de la Gala ZF 2014. Galerie FOTO

Cele mai valoroase 100 de companii mai au mult de recuperat pâ­nă să ajungă la nivelul record din anul 2007, de 100 mld. euro, însă decalajul s-a redus. În ediţia din acest an, firmele din top 100 au fost evaluate la 55 mld. euro, cu aproape 5 mld. euro mai mult faţă de 2013.

„Acest avans (de 9% al valorii companiilor din top – n.red.) a fost susţinut în parte de creşterea economică, dar în mai mare măsură de creşterea profitabilităţii compani­ilor nelistate şi scăderea semnificativă a îndatorării companiilor, atât a celor listate, cât şi a celor nelistate“, a spus Mihai Zamfir, analist la casa de investiţii Capital Partners.

Nicio companie nu a reuşit să ameninţe po­zi­ţia de lider deţinută de Petrom, aceasta fiind evaluată la 5,49 mld. euro, în uşoară scădere faţă de 2013. În 2013 Petrom a raportat un profit record de peste un miliard de euro.