Ministrul energiei: România va trebui să importe gaz, IMM-urile vor plăti mai mult după liberalizare

Autor: Andrei Cîrchelan 27.11.2014

Ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a declarat în cadrul unei conferinţe că întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) ar putea plăti mai mult pentru gaz natural anul viitor, în contextul unei liberalizări a pieţei, în condiţiile în care consumatorul casnic are prioritate la producţia locală, iar importurile presupun preţuri mai mari.

”În perioada ianuarie-aprilie, consumul de gaz în România e la nivelul cel mai ridicat. Populaţia are prioritate pentru a consuma gazul produs în România. Marii consumatori au contracte de furnizare pe un an-doi, dar în aceste luni, consumul României depăşeşte ceea ce putem extrage din capacităţile de stocare. În aceste condiţii am o îngrijorare că piaţa de gaz din România se va închide pe importuri, care vor merge în mare măsură sau în totalitate spre IMM. Dacă vorbim de fabrici de pâine, sticlă sau alte tipuri de afaceri în care costul gazului reprezintă o pondere importantă în preţurile lor, situaţia ar putea fi o problemă”, a spus Nicolescu la lansarea unui raport al Consiliului Concurenţei.

Potrivit lui Nicolescu, autorităţile de la Bucureşti au discutat cu Comisia Europeană o posibilă perioadă suplimentare de pregătire a pieţei, dar nu a fost obţinută nicio amânare.

”Răspunsul lor e că România trebuie să îşi ţină angajamentul (de a liberaliza piaţa – n.red.), şi o va face la 1 ianuarie 2015. Mi se pare corect faţă de IMM-uri, faţă de piaţă, să semnalez aceste lucruri şi să le spunem cum stau lucrurile. Îi invit să studieze foarte bine drepturile pe care le au ca şi consumator, să ştie că pot schimba furnizorul, să studieze mecanismele de piaţă într-un timp foarte scurt”, a mai spus Nicolescu.