​​Isărescu: E nevoie de creditare sănătoasă, în trecut s-a finanţat Dallasul de la Slobozia

Autor: Andra Oprescu 27.11.2014

Băncile trebuie să înceapă să acorde finanţări "sănătoase" care să asigure  o creştere economică sustenabilă, datoria băncii centrale fiind asiguarea stabilităţii macroenomice şi financiare , a spus Mugur Isărescu la conferinţa anuală a asociaţiei analiştilor financiari-bancari.

"Acest război între bănci şi clienţi trebuie să înceteze. Fără creditare nu au din ce să trăiască 40 de bănci în România. Trebuie să înceapă creditarea sănătoasă către corporaţii, către firme care să ducă la o creştere economică sustenabilă. În trecut s-s finanţat Dallasul de la Slobozia".
Isărescu a amintit că este o perioadă dificilă pentru sistemul bancar, având în vedere restructurarea şi curăţarea bilanţurilor de creditele neperformante.
El a subliniat că BNR nu este responsabilă direct pentru creşterea economică, aceasta fiind dată de factori precum productivitatea, competitiviatea, investiţiile, banca centrală asigurând stabilitate macroeconomică şi financiară.

Guvernatorul a spus că este optimist cu privire la evoluţia creditării în lei, adăugând că BNR nu este împotriva creditării în valută, ci pentru limitarea riscurilor aferente creditării în alte monede.