Sorin Faur, BDO: “Avem nevoie de proiecte de educaţie antreprenorială încă din gimnaziu”

Autor: Adelina Mihai 27.11.2014

Sorin Faur, HR Director al firmei de audit şi consltanţă fiscală BDO Balkans, a analizat proiectul lansat de ZF “România 5%” şi a transmis un punct de vedere vizavi de propunerile care vizează capitolul de resurse umane.

Ce a spus directorul de HR al BDO:

Analiză soluţii:

Problema demografică - corectă analiză, este o problemă care oricum se judecă pe generaţii, în mod clar ne trebuie o politică de încurajare a dezvoltării demografice.  Nu doar sub raportul piramidei vârstelor şi intineririi populaţiei dar şi sub raportul consumului intern şi dezvoltării pieţei interne contează mult pentru că ai desfacere internă.

Ideea cu mutarea de pe sectorul primar pe sectorul tertiar şi aducerea în zona albă din zona gri/neagră a încă unui milion de lucrători (200.000/an) sunt elemente mai degrabă strategice/de vizune pe termen lung, absolut corecte.  Ele trebuie să dea direcţia de acţiune, dar nu sunt suficient operaţionalizate.

Educaţia: acum poate încă nu ne dăm seama, dar în viitorul apropiat va fi şi mai evident ca urmare a generaţiilor de elevi care nu au luat bacalaureatul. Deficitul de talente se va accentua, carenţele în educaţie se vor reflecat inclusiv în raţiunile pentru care companiile străine vin să deschidă centre regionale în România: pe lângă costurile salariale mici, faptul că eram (re)cunoscuţi  pentru un înalt nivel de cunoaştere limbi străine şi IT.  Este un “atu” pe care trebuie să îl păstrăm neaparat şi ţine de educaţie. Sigur, nu trebuie să termine toţi o facultate, dar competenţele de bază trebuie asigurate (limbi străine, programare) – este nevoie şi de meserii/şcoli profesionale. Oricum, suntem sub media Europeană la procentul celor cu studii superioare în total populaţie. Problema educaţiei este cu atât mai periculoasă cu cât nu poate fi rezolvată imediat, trebuie să treacă ani pentru remedierea disfuncţionalităţilor. Aş menţiona în mod particular şi dedicat zona de educaţie antreprenorială! Avem nevoie de proiecte de educaţie antreprenorială încă din gimnaziu pentru că iată avem modelul multor companii globale din străinătate fondate practic de adolescenţi! Dar aceşti “adolescenţi” au învăţat să gândească antreprenorial de mici!

Tot pe educaţie şi în relaţie cu antreprenoriatul, trebuie construit întreg sistemul de finanţare a antreprenoriatului! În afara antreprenoriatul este avangarda economiei şi ideilor noi dar antreprenoriatul are nevoie de un întreg ecosistem de încurajare şi finanţare încă din faza de idee (seed).

Ar fi interesant de văzut şi structura populaţiei active/angajate: “Din 5 milioane de salariaţi, 1,2 milioane lucrează la stat” respectiv în ce industrii/ramuri sunt ceilalţi 3.8 mil respectiv ar fi interesante comparaţii cu raportul stat/privat şi în celelalte economii europene.

Îmi place partea cu creşterea salariilor miniştrilor/guvernului/administraţiei  - şi încă ar fi jos nivelurile propuse! Mi se pare firesc ca un om (ministru/prim-ministru) care administrează practic o ţară să aibă salarii comparabile cu cei mai importanţi CEO din companiile multinaţionale dar la fel ca şi în multinaţionale, să existe condiţionalităţi clare pe performanţă. Dacă s-ar găsi o formulă de acest gen ar scădea desigur şi corupţia şi ar creşte performanţa actului de guvernare în general.

Văd un potenţial conflict dacă nu este bine clarificat subiectul, între măsura “a 2-a casă la ţară” şi scăderea populaţiei ocupate în sectorul agricol.

Soluţiile propuse sunt bune, dar:

Mi se pare că lipseşte totuşi o direcţie strategică importantă, de genul: să devenim un Silicon Valley European sau o idee umbrelă puternică care să adune logic/coerent toate ideile pe resurse umane.

 Mi-aş fi dorit o traducere mai concretă a unor măsuri, unele măsuri sunt generale şi nu se pot traduce imediat în acţiuni: de ex. creşterea clasei de mijloc şi a salariului respectiv să avem 1 milion de salariaţi cu salariu de 1.000 euro sau mai mult necesită un evantai larg de măsuri din diverse zone.

Problema salariului este importantă, toţi vrem salarii mai mari, dar în sine este este nerelevant salariul mediu dacă nu se rapoartează la costul vieţii. Contează deci şi creşterea nivelul de trai, nu doar creşterea salariului în sine.

Concluzionând, sunt 3 direcţii mari de acţiune:

·         Dezvoltarea demografică

·         Educaţie performantă: limbi străine, IT, antreprenoriat

·         Dezvoltarea sectorului IT ca sectorul terţiar, construirea unei economii bazată pe cunoaştere şi inteligenţă (fiind clar că nu putem fi o economie bazată pe resurse naturale de exemplu)